Често в делничната суета, в потока на ежедневните занимания, загрижени за възпитанието на детето, ние забравяме да поговорим открито.

Това води до формалност на отношенията, а в отношенията между децата и родителите се образува нарастваща пропаст.

Как да избегнем това?

Учените са пресметнали, че средно родителите отделят на децата си общо по 12.5 минути дневно. От това време 8.5 минути се състоят в различен род наставления, забележки и спорове. А за приятелското неформално общуване остават само 4 минути дневно.

Писателката Джейми Хърингтън намерила изход от тази ситуация, формулирайки 4 въпроса, които е необходимо всеки ден да задаваме на детето си. Джейми разказала пред американско издание как успява да запази контакт с детето си, при положение че работи практически без почивни дни.

И така ето 4-те въпроса, които ще ви помогнат да съхраните с детето си топла и душевна връзка, дори ако не успявате да общувате много с него.

  1. Как премина денят ти?

Ако в началото детето се дърпа или отговаря с една дума – „лошо“, „нормално“ и така нататък, не е нужно да се опитвате да вадите думите с ченгел от устата му.

Можете да му кажете – „Добре, ако не искаш, не ми казвай, но знай, че ще ми бъде много интересно. Ето например днес аз направих това и това…“.

С течение на времето най-затвореното, прикритото и самостоятелно дете ще започне да споделя с вас какво му е на душата.Изпробвано на практика. Между впрочем, този метод е също толкова ефективен и с мъжете.

  1. Как вървят нещата при приятелите ти?

Можете да попитате за конкретен приятел, ако знаете за някакви събития от неговия или нейния живот, а може и за всички приятели като цяло.

Например: „Кой от твоите приятели според теб ми харесва повече от останалите? Защо? Разкажи ми за своя най-добър приятел! Какви качества трябва да има твоя най-добър приятел?

Какво най-хубаво нещо твоят приятел е направил за теб? С кой от твоите приятели се гордееш най-много? Защо? Описвал ли си ме на твоите приятели?

Ако беше разбрал, че твоят приятел е откраднал нещо, какво би направил? “ Както разбирате това са въпроси за различна възраст, за различни случаи.

  1. Какво хубаво се случи днес с теб?

Дори и в най-мрачния и дъждовен ден след контролно по математика можете да се замислите и да си спомните за някои от малките приятни моменти.

Ако не желае да си спомня, то тогава можете заедно да си помислите как да се повеселите и да се позабавлявате.

Например, без да планирате да отидете на кино, да поиграете цялото семейство на някоя игра или просто да си легнете и да си помечтаете къде и как ще прекарате летния отпуск или поне близките почивни дни.

Такива фантазии ще ви изведат и вас и детето от тежките размисли на вълната на положителните емоции.

 4. Нужна ли ти е моята помощ?

Всички ние знаем колко ни е трудно да молим за помощ. Детето пък изобщо не е свикнало да получава помощ, още повече да се обръща към вас в по-трудна ситуация.

Затова е необходимо да се започне от по-малкото – да му помогнете да си почисти стаята, да си подготви домашните и да намери изход от някоя нееднозначна ситуация.