Специалистите в областта на здравословното хранене посочиха 5 причини да посещаваме спортните и фитнес залите вечер. Според експерти, тренировките след работа са не по-малко полезни от сутрешните физически натоварвания.

Някои от хората, придържащи се към здравословен начин на живот предпочитат да спортуват сутрин. Но след събуждане на човек невинаги му стига време за загрявка.

Специалистите твърдят, че вечерните тренировки имат достатъчно предимства и ефективно подобряват физическата форма.

Доказано е, че вечер е много по-безопасно да се спортува, отколкото сутрин, поради по-ниският риск от получаване на тежки травми.

Експертите отбелязват, че след събуждане човешкият организъм се нуждае от допълнително време за разгряване на всички мускули на тялото, тъй като ставите и мускулите след продължителен сън не са готови за интензивни физически натоварвания.

Същевременно вечер човешкото тяло е по-добре подготвено за занимания със спорт.

За никого не е тайна, че след края на работния ден повечето хора се намират под влиянието на стреса. Посещението на фитнес зала, според специалисти спомага за ефективно понижаване нивата на стреса и за отпускане.

Освен това след такава тренировка човек няма проблем със съня. Въпреки това експертите не препоръчват спортуването да се отлага за много късно, тъй като така рискува да се сблъска със безсъние.

По време на своето изследване учените са установили, че бодростта и мускулната сила се намират в своя пик вечерно време. Вечерта организмът по-добре поглъща и използва кислород. По този начин ефективността на тренировките значително се повишава.

Важен елемент от ефективната тренировка се счита правилната мотивация.

Сутрин на много хора им е трудно да се насилят да изпълнят няколко упражнения за поддържане на физическата форма, но вечер във фитнес залата те имат възможност да изгорят излишните калории, приети чрез храната в рамките на работния ден.

Според психолози такава мотивация повишава стремежът към придържане към здравословен начин на живот.

Интересен е фактът, че вечерните тренировки се препоръчват от лекарите на хора, които имат проблеми с артериалното налягане.

Съгласно данните от експериментите, проведени от учените, заниманията със спорт в края на работния ден способстват за по-изразено понижаване на артериалното налягане от сутрешната загрявка.

В допълнение

Американски учени въз основа на многогодишни изследвания стигнали до заключението, че високото ниво на артериалното налягане след 50-годишна възраст негативно влияе на паметта.

В експеримента взели участие 4000 души, като всички били над 50-годишна възраст. Те били проследявани за период повече от 25 години.

А когато навършили 76 години им било направено изследване на мозъка с помощта на Ядрено-магнитен резонанс – ЯМР.

В резултат на изследването се установило, че при доброволците, при които кръвното налягане било постоянно повишено, имали проблеми с паметта.

Високото артериално налягане също способствало за бързо развитие на деменция или старческо слабоумие.

Това се дължи на факта, че при повишаване на кръвното налягане по артериалните стени възникват малки пукнатини с микроскопични размери.

От такива кръвоизливи, които на практика не са осезаеми, протича масовата гибел на невроните и което от своя страна предизвиква нарушения на паметта и на умствената дейност.

И както вече неведнъж сме споменавали в Lechenie.bg, хипертонията е опасна основно, поради факта, че дълги години протича безсимптомно и е възможно да се прояви чрез фатално усложнение, каквото е инфаркта на миокарда.