Бебето си смуче пръста, спи, хълца, играе си с пъпната връв – накратко, има много интересни занимания в майчиния корем.

Как си прекарва времето плода преди раждането 

Върти се, обръща се и се намества

Плодът започва да извършва движения с ръчички и крака още в 9 седмица. Постепенно слабите потръпвания на мускулите стават по-уверени, координирани: бебето започва да се върти, да се намества.

Но до около 18-20 седмица плодът е още малък и бъдещата майка не чувства как мъникът изпълнява своите акробатични номера.

Жените описват първите движения по различен начин. Сравняват ги с пеперуди в стомаха, сякаш има малка рибка в него. Първоначално, дори е неясно, какво е това – дали бебето напомня за себе си или коремът къркори.

Жените, за които не е първа бременност, започват да долавят тези усещания по-рано.

С времето плодът расте, неговите мускули укрепват и усещанията в корема стават все по-силни. А най-вероятно скоро не само ще могат да се почувстват, но и да се видят.

Хълцане на бебето

Не само ръцете и краката на бъдещото дете се движат, но и диафрагмата. Когато има конвулсивно съкращение на диафрагмата бебето хълца.

Обикновено бъдещата майка започва да чувства хълцането на бебето още в началото на третия триместър. Но на ултразвук движенията на диафрагмата са видими още в първия триместър.

Следи за осветлението

Ретината е слой чувствителни клетки в очната ябълка – започва да се формира в 8-мата седмица на бременността.

От 15-16 седмица очите вече реагират на светлина – детето може да движи очните ябълки на различни страни, но те все още са затворени.

В 26 седмица формирането на очите на практика завършва. Плодът може да ги отваря, затваря, да мига. Общуването с детето със светлина е възможно още в 22 седмица на бременността.

Ако на корема се свети със силен фенер, в отговор можем да получим серия от тласъци и ритници.

Дишане на бебето

В 10-11 седмица на бременността плодът започва да извършва дихателни движения. Първоначално те са слаби, нередовни, с времето стават все по-ритмични.

Защо детето има нужда да диша в корема на мама. Неговият организъм получава кислород и хранителни вещества чрез съдовете на пъпната връв. Чрез тях се отстраняват продуктите от обмяната на веществата и въглероден диоксид.

Да, и няма какво да диша вътре в матката – там няма въздух, плодът „вдишва” заобикалящите го околоплодни води.

Но вътреутробното „подводно” дишане играе важна роля – това е нещо като тренировка, която е необходима за нормалното съзряване на белите дробове.

Когато детето се появи на бял свят, неговата дихателна система е напълно готова да изпълнява своите  функции, и вече знае как да вдиша за първи път.

Суче си пръста

Сученето на пръста е разпространен навик сред малките деца. Възниква още преди раждането, от около 11 седмица на бременността.

Още по време на пренаталния ултразвук може да се види как плодът си смуче големия пръст. Така тренира много важен рефлекс – сукателния.

Има данни за това, че детето в бъдеще ще стане левичар или десничар, в зависимост от това кой пръст си смуче.

Гълта и околоплодни води

Плодът вътре в матката е заобиколен от амниотична течност – с околоплодни води. От 12 седмица на бременността бебето започва да ги гълта – това помага за развитие на храносмилателната система.

Когато неговите вкусови рецептори се развият достатъчно, може дори да опита храната, която яде мама, някои вещества проникват в околоплодните води.

Игра с пъпната връв

Още преди раждането детето си има играчка, с която трябва да се раздели след появата на бял свят. Това е пъпната връв, шнур, чрез който минават кръвоносните съдове, съединяващи организмите на майката и на детето. Плодът периодично се докосва до пъпната връв, като я хваща.

Това понякога може да се види на ултразвук по време на бременност. Разбира се, това са неволеви действия и отработване на рефлекса на хващане, отколкото истинска игра.