Началото на август е времето, когато по-голямата част от хората вземат полагаемата им се годишна отпуска и незабавно се отправят към родните или чуждестранните морски курорти.

Но едни, когато се попекат на слънце, получават красив шоколадов загар, а за други продължителният престой под директната слънчева светлина на плажа завършва със слънчеви изгаряния. Защо се получава така?

Защо някои получават приятен шоколадов загар, а други болезнени слънчеви изгаряния?

Слънцето, както е известно, е естествен източник на ултравиолетови лъчи, които на свой ред оказват увреждащо въздействие върху кожата.

Интензивното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху кожата, надвишаващо нейната защитна способност да потъмнява и съответно да се формира приятен кафяв загар, предизвиква изгаряния.

Освен това ултравиолетовата радиация притежава свойството да предизвиква мутации, които на свой ред, могат да доведат до преждевременно стареене на кожата и развитие на онкологични заболявания – в частност рак на кожата и меланом.

Организмът на човека има естествена защита срещу ултравиолетовото излъчване – меланин. Това вещество се явява тъмен пигмент, съдържащ се в кожата.

Меланинът придава на клетките на кожата тъмен цвят и по този начин намалява пагубното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху организма.

При някои хора меланинът присъства в кожата в големи количества, което я прави по-тъмна и по-малко уязвима към въздействието на ултравиолетовите лъчи. При другите, светлокожите меланин се съдържа в малки количества.

Меланинът се образува под въздействието на умерени дози ултравиолетово излъчване. Вследствие на този процес се появява и загарът.

Но и наличието на шоколадов тен не е гаранция, че кожата е напълно защитена от увреждащото въздействие на слънчевите лъчи.

Хората без значение цветът на тяхната кожа са предразположени към слънчеви изгаряния. Просто рискът от изгаряне на слънце е по-висок при тези хора, в чиято кожа се съдържа по-малко количество меланин, тоест при светлокожите.

Как да се предпазите от слънчеви изгаряния и да получите приятен шоколадов загар?

Известно е, че колкото повече преки слънчеви лъчи са попаднали върху кожата ви, толкова по-голяма доза ултравиолетова радиация тя е получила и съответно толкова по-висок е риска от развитие на слънчево изгаряне.

Рискът от получаване на слънчево изгаряне е най-висок именно в настоящия летен период, особено в периода от време – от 11 до 15 часа, през зимните месеци е почти невъзможно човек да изгори, поради различният ъгъл на слънчевите лъчи.

И все пак пикът на ултравиолетовата радиация е по обяд.

Важно!

След прекалено силно слънчево изгаряне, при които кожата започва да се бели около ден след това, е възможно по зачервените места да възникнат бенки.

В такъв случай дерматолозите препоръчват максимално да се избягва престоят под пряка слънчева светлина.

Също така съществуват и други фактори, увеличаващи вероятността от появата на слънчево изгаряне.

Така например престоят на прекалено светъл пясък, водна повърхност или друг материал, притежаващ свойството да отразява ултравиолетовите лъчи, обуславя доста по-интензивното им въздействие върху кожата и съответно по-висок риск от възникване на изгаряне.

Отчитайки всички тези факти, се старайте да не стоите на слънце в часовете на най-голяма негова активност – постарайте се да посещавате плажа или до 10 сутринта, или след 16 часа.

Също така обличайте светли дрехи, а на непокритите участъци от тялото нанасяйте слънцезащитни средства.

Това ще позволи не само да получите красив слънчев загар, но и ще предотвратите изгарянията и съществено ще намалите риска от преждевременно стареене на кожата и развитие на онкологични заболявания.