Понякога хората са обсебени до такава степен от необуздания си глад, че се нуждаят не от друго, а от екзорсист, който да извади този демон от тях. Е, това, разбира се, е в кръга на шегата. Но все пак се оказва доста добра метафора в този контекст.

Доста често при посещение на диетолог или друг специалист хората имат неоправдано големи очаквания. Те често искат да се избавят от големия глад без усилия и просто ей така да се справят с проблема.

Истината е, че възвръщането на баланса и обуздаването на апетита понякога изискват усилия и е нужно да се прояви търпение. Петте стратегии по-долу имат за цел именно да ви накарат да почувствате вътрешен баланс и да осъзнаете колко много контрол всъщност имате върху самите себе си.

 

1. Превърнете спорта в забавление

Случвало ли ви се е да тренирате усилено, а след тренировка да се почувствате сякаш можете да изядете всичко, което се изпречи на пътя ви? Това е съвсем нормално, защото сте изгорили огромно количество калории.

Какво можете да направите? Приемете тренировката не като усилие, а просто като забавление. Например хора, които били на дълга разходка с цел отслабване, доказано консумират повече калории от хора, които са направили същото физическо натоварване, но единствено с цел забавление.

Резултатите показват, че тези, които са приели разходката просто като забавление, са поели с между 24 и 30% по-малко калории. Същото се отнася и за тренировките. Когато хората тренират с цел да се изпотят и натоварят, те изпитват много по-голям глад след това. Не така стоят нещата обаче ако се забавлявате докато топите калории. Как?

Много просто – плажен волейбол, плуване и танци са някои от най-добрите предложения за забавно отслабване, без да ви връхлита вълчи глад.

 

2. Спете достатъчно

Липсата на сън не само увеличава глада чувствително, но и ви прави по-предразположени да ядете боклучави храни. Едно проучване на Тексаският южен медицински център показва, че получаването на добър и качествен сън силно намалява желанието за мазни храни и въглехидрати.

Проучването показва, че при 4,5 часов сън например се наблюдава силен неконтролируем глад в ранния следобед. Намалената продължителност на съня също се счита за една от причините за появата на диабет тип 2, сърдечни заболявания, депресия, както и силно понижен имунитет.

 

3. Пийте повече вода

Проучвания показват, че пиенето на достатъчно вода силно намалява апетита. Опитайте и сами ще се уверите. Хората, които пият около 7 - 8 чаши вода на ден, изяждат средно по около 200 калории по-малко в сравнение с тези, които не го правят.

Друго проучване показва, че хората, които пият по една - две чаши вода преди ядене, поемат средно по около 75 - 90 калории по-малко на порция. Резултатите на трето проучване пък показват, че две групи хора, които са поставени на един и същ диетичен хранителен режим, губят различно количество килограми в зависимост от това колко вода пият.

Тези, които пиели повече вода, загубили за 12 седмици 7 - 8 килограма, докато тези, които пиели по-малко вода, загубили по около 5 килограма. Германски учени пък установили, че при изпиването на голяма чаша с вода метаболизмът започва да се ускорява, достигайки своя пик след около 30 - 40 минути. За да достигне предишното си по-забавено темпо, метаболизмът се нуждаел от около един час.

Ако по някаква причина не обичате да пиете вода, можете да я подправите с листа от мента, с лимон или с нещо друго, например резен краставица.

 

4. Яжте по график

Вашето тяло обича да се храни всеки ден по едно и също време. Когато часът на хранене наближи, тялото започва да се подготвя за приема на храна.

Постарайте се първото хранене за деня да бъде в рамките на един час след събуждане, а останалите хранения да са разпределени през 3 до 5 часа. Също така, старайте се да приемате приблизително еднакви количества храна и по възможност тя да бъде разнообразна.

Включвайте протеин, въглехидрат с бавно освобождаване (пълнозърнест хляб, овесени ядки), плодове и зеленчуци и растителни мазнини (кокосово олио, зехтин). Ще видите, че ако спазвате тези прости правила тялото ви ще започне да работи като по часовник и ще огладнява в точно определено време.

Спазвайки разумен хранителен режим ще сте по-малко склонни да се поддавате на пристъпи на глад свързани със скука или други настроения.

5. Научете се как да се справяте със стреса

Стресът е фактор номер едно, който ни кара да посягаме към вредните за здравето сладкиши и десерти. Дори и на английски думата за стресиран прочетена на обратно означава “десерти” (stressed <-> desserts).

Наблюдение върху маймунки показва, че когато са изложени на стрес, животинките консумират по-мазна и калорична храна и през по-малки интервали от време, а апетитът им вечер е доста голям. От друга страна, когато маймунките са спокойни те се хранят само през деня и ядат по-рационално.

Важно правило е да се научите да не се самообвинявате и самобичувате. Приемете себе си каквито сте и бъдете по-толерантни. Знайте, че когато самопритискате себе си сте по склонни да ядете чипс и шоколад, а също и други изкушения.

Намерете начини да се чувствате добре. Говорете с приятели, споделяйте страховете си, грижите си, спортувайте, рисувайте, медитирайте, слушайте хубава музика и ще откриете, че се нуждаете от много по-малко храна, защото умът ви е открил други удоволствия.

Ако спазвате тези малки правила, скоро ще откриете колко по-хубава е станала фигурата ви и от колко по-малко храна се нуждаете.