Прекомерното ултравиолетово облъчване води до различни негативни последствия. Честите слънчеви изгаряния могат да станат причина за развитие на пигментации и ускорено стареене на кожата. Най-опасното последствие от честите слънчеви изгаряния е развитието на рак на кожата.

Всички ние знаем, че прекомерното ултразвуково облъчване оказва вредно въздействие върху кожата. Слънчевите изгаряния са много болезнени и могат да доведат до сериозни нарушения във функциите на организма.

Но съществуват и дългосрочни последствия от прекомерния престой на слънце. Сега ще разгледаме 5-тте най-разпространени опасности за организма, които крие в себе си слънчевата светлина.

1. Поява на петна по кожата

Появата на петна по кожата е възможно да бъде свързано с различни фактори, сред които и ултравиолетовото облъчване.

Прекомерният престой на слънце способства за появата по кожата на доброкачествени аномалии на меланоцитите като лунички, меланоцитарни невуси, слънчево лентиго и други.

Пигментацията на кожата е разпространено явление, предизвиквано на прекалено излагане на слънчева светлина. Борбата с нея е възможна с помощта на специални защитни средства и козметични процедури.

Важно!

Противозачатъчните таблетки повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи, съответно нараства риска от възникване на пигментации, това се отнася и за слънчевата светлина, и за солариума.

2. Обостряне на хронични заболявания

Ако имате някакви хронични заболявания, то продължителният престой на слънце не е препоръчителен за вас. Слънчевите изгаряния е възможно да обострят протичането на такива хронични заболявания като ревматоиден артрит, системна червена вълчанка, псориазис и други.

Важно!

При алергии към слънчева светлина е необходима максимална защита на кожата от попадането на преки слънчеви лъчи върху нея до пълен отказ от загар. От април до октомври също са необходими слънцезащитни средства.

3. Стареене на кожата

Честите слънчеви изгаряния и хроничното облъчване на клетките на кожата с ултравиолетови лъчи съществено ускоряват процесите на стареене на кожата. Фотостареенето се развива вследствие на облъчването на кератиноцидите, фиброзните тъкани и кръвоносните съдове на кожата, което води до загуба на еластичността и мекотата на кожата.

4. Слънчеви изгаряния и рак

Доказано е, че прекомерното излагане на слънце е възможно да предизвика рак на кожата. Към настоящия момент е известно, че ултравиолетовото облъчване способства за развитието на злокачествена меланома, базалноклетъчни и плоскоклетъчни карциноми.

Ако на възраст 15-20 години човек е получил многократни слънчеви изгаряния – повече от 5, впоследствие рискът от възникване на рак на кожата за него се увеличава с 80%. Такъв резултат е бил получен в рамките на изследване, проведено от американски дерматолози, в което участвали около 110 хиляди американки.

Те били със светла кожа и рижава и светла коса, с голям брой бенки, а също така и с чувствителна кожа.

В продължение на 20 години участничките в изследването на всеки 2 изследвания записвали в специален въпросник всички факти на своя загар и получените слънчеви изгаряния.

5. Отслабване на имунитета

Слънчевото изгаряне това е на първо място силен стрес за организма. Последните изследвания показват, че прекомерните дози ултравиолетово облъчване въздействат потискащо на имунитета, което способства за развитието на инфекциозно-възпалителни и туморни процеси в организма.

Важно!

След силно слънчево изгаряне на неговото място е възможно възникването на бенки. Нужно е съблюдаването на тяхната динамика и от този момент следва максимално да се избягва престоят под пряка слънчева светлина.