Хемангиомите, по-известни като червени бенки, представляват доброкачествени новообразувания, произхождащи от кръвоносните съдове.

Червени бенки се появяват предимно при деца и 2-та пола, по-рядко при възрастни. Предотвратяването или предвиждането на тяхната поява не е възможно.
До сега съществуват спорове, към каква патология да се отнася хемангиомата – тумор на кръвоносните съдове или вроден порок на развитието.

Последните данни, потвърждаващи възникването на туморите вследствие на пролиферацията на ендотела на кръвоносните съдове, позволява отнасянето на новообразуванията към туморите на кръвоносните съдове.

Какво представлява червената бенка?

Защо бенките са червени точки? Защото това е тъкан на кръвоносен съд, пълна с кръв. Ако обикновените бенки са кожни образувания, то червените са няколко малки или един разширил се кръвоносен съд. При ярко изразен процес на натрупване, съдчетата се сливат в петна със син или червеникав цвят.

Разпространеност и локализация

В повечето случаи образуванията на кръвоносните съдове се установяват веднага след раждането – 87%, като в 70% от случаите са при момичета, които съответно попадат и в групата с най-висок риск. Тази патология представлява 48% от всички тумори на меките тъкани и кожата в детска възраст.

Червената бенка е възможно да се локализира във всяка част на тялото, около 80% се образуват в горната част на тялото. Много рядко се установява във вътрешните органи – черния дроб, главния мозък, белите дробове, костите.

• Около 95% от всички диагностицирани съдови тумори представляват прости образувания;
• Около 3% - кавернозни;
• И още 2% представляват смесени и комбинирани варианти на протичане на заболяване;

Причини за възникване

От какво се появяват тези образувания – до сега отговор на този въпрос не може да даде нито един лекар. Защо червените бенки по-често се формират в областта на лицето, също е трудно да се обясни. Вероятно това е свързано с голямата гъстота на мрежата от кръвоносни съдове на лицето.

• При деца

Прието е да се смята, че вроденият тумор се развива вследствие на вътреутробно нарушение във формирането на тъканите на кръвоносните съдове, възникващо на фона на анормални процеси на растежа и на развитието.

• При хора в зряла възраст

- Придобита патология свързана с хормонални нарушения, обяснява появата на хемангиом при възрастните – бременност, менопауза, заболявания на ендокринната система, а също и хормонална терапия или прием на противозачатъчни;
- Има предположения за негативно влияние на ултравиолетово и радиационното облъчване, на вируси и на химически вещества, предизвикващи ръст на туморите при възрастни хора.
- Микротравмите и напукванията по кожата също е възможно да доведат до появата на подобни новообразувания.
- Продължителната и некомпенсирана хиповитаминоза на витамин С, водеща до изтъняване и съответно лесно нарушаване целостта на капилярите също е актуална сред причините.

Лечение на червени бенки

Възможно ли е хемангиомите да не се лекуват? Ако образуванията не нарушават функциите на органите, не са опасни поради кръвотечения и не растат, тези белези на вътреутробния живот могат да се оставят и без лечение. Още повече, че не носят риск от малигнизация.

Освен това не се препоръчва премахването на бенки, ако те не безпокоят човека, не се увеличават, намират се по части на тялото, които обикновено са прикрити с дрехи, тоест не се явяват козметичен дефект.

При обширни и дълбоки процеси лекуващият лекар избира подходящо лечение – хирургично или консервативно, за повишаване на ефективността методите могат да се комбинират.