Яйцата са сред хранителните продукти, които могат да бъдат класифицирани като суперхрани. Те са пълни с хранителни вещества, някои от които се срещат значително рядко в модерните диетични режими. Ето десет хранителни и здравословни предимства на яйцата като храна.

Яйцата са невероятно хранителни

Те са сред най-хранителните продукти на света. Едно яйце съдържа толкова хранителни вещества, че може да превърне всяка клетка в малко пиленце. Едно сварено яйце съдържа 6% витамин А, 5% фолиева киселина, 7% витамин B5, 9% витамин B12, 15% витамин B2, 9% фосфор, 22% селен. Наред с това яйцата съдържат и немалко витамин D, витамин E, витамин K, витамин B6, калций и цинк. Всичко това е в 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама хранителни мазнини.

Яйцата са богати на холестерол

Въпреки това не нарушават вредно нивата на кръвния холестерол – вярно е, че яйцата са богати на холестерол. В действителност, едно яйце съдържа 212 милиграма, което е повече от половината от препоръчителната дневна доза от 300 милиграма. Обаче, добре е да имате предвид, че холестеролът в храната не винаги повишава нивото на холестерола в кръвта. Черният дроб произвежда огромни количества холестерол всеки ден. Когато ядем повече яйца, черният дроб просто произвежда по-малко от него, така че нивата се уравновесяват.

Яйцата повишават добрия холестерол

Хората с по-високи нива на добър холестерол имат по-малък шанс да получат сърдечен удар, да страдат от сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми. Яденето на яйца е прекрасен начин да повишите нивата си на добър холестерол. В изследване е доказано, че яденето на 2 яйца на ден в продължение на 6 седмици повишава нивото на добрия холестерол с до 10%.

Яйцата съдържат холин

Холинът е важна хранителна съставка, от която доста хора не получават достатъчно количество – холинът е хранителна съставка, за която повечето хора дори не са и чували. Да, това е изключително важна съставка и често е в групата на витамините от серията B. Холинът участва в изграждането на клетъчните мембрани и има роля при произвеждането на сигнални молекули в мозъка, наред с редица други функции.

Проучванията сочат, че над 90% от населението на Съединените щати не приема достатъчно холин с храната си. Целите яйца са прекрасен източник на тази хранителна субстанция. Само в едно яйце се съдържат 100 милиграма от важната съставка.

Яйцата съдържат антиоксиданти

Това са лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които имат голям принос към здравето на вашите очи – едно от последствията на остаряването е, че очите отслабват и зрението се влошава. Има няколко субстанции, които могат да помогнат и да противодействат на зловредните ефекти върху вашето зрение. Две от тях са лутеин и зеаксантин, мощни антиоксиданти, които се образуват в ретината на окото.

Изследванията сочат, че приемането на достатъчни количества от тези вещества може значително да намали риска от катаракта на окото, както и дегенерация на макулата – две често срещани очни заболявания. Яйчните жълтъци съдържат големи количества и от двете вещества: лутеин и зеаксантин.

При контролиран хранителен режим, ако ядете по 1.3 яйчни жълтъка на ден за период от около 4.5 – 5 седмици, ще увеличите количеството на лутеин с около 28-50 %, а това на зеаксантин с около 114-142%.