В последно време алкалната диета стана необичайно популярна. На първо място, защото някои най-големите холивудски звезди съобщиха за нейната изключителна ефективност. Нека да разберем кое е вярно и кое е грешно що се отнася до алкалния режим на хранене.

1. рН диета – оздравяване и прочистване на организма

Този режим на хранене бързо намери поддръжници и у нас, след като стана толкова популярен в САЩ. Алкалната диета има една основна цел – очистване на организма след преяждания или продължително неправилно хранене.

Същността на диетата – храната на един човек е необходимо да бъде близка до неговото естествено рН. Това се дължи на факта, че средното ниво на алкалност на нашата кръв не е голямо – 7.40.

Поради това и храненето следва да бъде съобразено с тази концентрация на рН. Тоест обема на алкалните хранителни продукти е необходимо да надвишава този на съдържащите киселини храни.

Хранителните продукти в групата на киселиннообразуващи повишават нивата на киселинност и в нашия организъм, а това според някои специалисти вреди на нашето здраве и фигура.

2. Какво ни дава този режим на хранене?

Грижата за излишните килограми и за излишните сантиметри – това не е всичко, на което е способна алкалната диета. Тя спомага за подобряване на функцията на стомашно-чревния тракт, благотворно се отразява на състоянието на кожата, дори повдига настроението, правейки човек пожизнен оптимист.

Важно е да се помни, че само малка част от храната, която приемате за деня, трябва да бъдат месо или месни продукти, а по-голямата част е необходимо да са храни от растителен произход. Приблизителното съотношение е препоръчително да бъде 4 към 6.

При това растителната храна следва да се употребява в суров вид или да подложена на лека термична обработка – например на пара. Към алкална диета не следва да се преминава рязко. Най-важното е постепенността.

Необходим е приблизително месец подготовка преди 2-седмичен курс. Ако сте чели, че звездите спазват алкална диета пожизнено, това не означава, че вие е необходимо да им подражавате. Алкалната диета е добра като способ за разтоварване на организма, а не като начин на живот.

3. Кой следва да се придържа към този режим на хранене?

Вече бе посочено, че рН-диетата е подходяща за разтоварване на организма. Също така тя няма да навреди на тези, които са решили да свалят малко килограми. Този режим на хранене би бил полезен и за тези, на които нещо ги безпокои, раздразнени са, изнервени.

Принципно, консумацията на големи количества зеленчуци и плодове винаги благотворно се отразява на нервната система. Алкалната диета е показна и при запушен нос, чести настинки, отслабнала имунна система, а също и при кисти на яйчниците.

4. За кого не е подходяща?

Лекарите с пълна увереност могат да кажат, че алкалната диета не е „изход“ за хора със заболявания на сърцето и такива с остра или хронична бъбречна недостатъчност. Това се дължи на факта, че рН-диетата влияе на нивата на калия в организма.

5. Основните принципи на алкалния режим на хранене

Решавайки да преминете на алкална диета е важно да се съблюдават 3 основни принципа на хранене. На закуска е необходимо да изяждате по 2 зеленчука – жълт и зелен. Например краставица и чушка, морков, грах и домат.