За първи път в първи клас – невероятно събитие не само за детето, но и за неговите родители. За съжаление, ние възрастните, също не винаги се справяме за 6+.

Какви грешки най-често допускат родителите на учениците, между впрочем, не само на първокласници, и как да ги избегнете?

Училището е голяма отговорност и за майката, и за бащата. Именно от възрастните до голяма степен зависи не само успеха на детето, но и неговото здраве, включително и психологическото. Какви са типичните грешки на родителите?

Грешка №1 – режим

Педиатрите не спират да повтарят за това всеки път, режимът е в основата на доброто здраве на децата от всякаква възраст. Много е важно да се ляга да се спи ежедневно по едно и също време.

И от началото на учебната година детето трябва да си ляга дори по-рано, тъй като натоварването върху съвременния ученик е немалка.

Грешките на родителите – късно лягане, сън по различно време, гледането на телевизия или използването на мобилни устройства късно вечер, могат да доведат до хронична умора, повишена раздразнителност и разбира се, не най-високите успехи.

За пълноценен отдих всяко дете до навършване на 20-годишна възраст трябва да спи не по-малко от 9-10 часа на денонощие.

Решение – купуваме будилник, който точно фиксира времето за лягане и ставане. Като мелодията трябва да бъде приятна, а не дразнещ звук.

Грешка №2 – хранене

Много е важно да се съблюдава и режим що се отнася до храненето. Закуската, обядът и вечерята в точно определени часове много подпомагат работата на стомашно-чревния тракт.

Режимът формира своеобразен условен рефлекс, благодарение на който храносмилателната система сама започва да образува стомашни сокове и ензими „по часовник“.

И разбира се, по този начин храната много по-добре се усвоява от организма.

За съжаление, един от най-разпространените здравословни проблеми сред учениците днес е гастритът. И това не е изненадващо.

Яденето на крак, в повечето основни училища има столова, но в повечето гимназии няма и това кара учениците да си купуват тостери и сандвичи, тъй като просто няма друго какво да ядат.

Също така 10-минутните междучасия са абсолютно недостатъчни за пълноценното хранене на учениците.

Всички тези фактори се отразяват изключително неблагоприятно на стомашно-чревния тракт и могат да станат причина за неприятни усещания – гадене, болки в епигаструма и проблеми с изпразването на червата.

Решение – сутрин преди училище детето трябва да яде овесена каша, която прави нещо като обвивка на стомаха, предпазвайки го от вредните въздействия.

Важно е да отучите детето от употребата на газирани напитки – коли, фанти, а също и от чипсове и пр.

Грешка №3 – сополи и кашлица

За съжаление, въпреки многобройните статии в Интернет и препоръките на педиатри, някои майки са толкова загрижени за оценките на децата си, че ги водят болни на училище.

Грешка №4 – понижена физическа активност

След като детето тръгне на училище, то започва да се движи по-малко. Заниманията в клас, домашните занятия – всичко това влече нехарактерна за детската възраст занижена физическа активност.

Освен това някои майки се отказват от разходки от разходки, заради изпълнение на домашни работи.

Грешка №5 – сравнение с други деца

Много разпространена ситуация, която е трудно да се контролира, дори при най-загрижените и обичащи децата си родители.
Решението е да сравнявате детето със самото него.