Лятото е чудесно време не само за дълги разходки на чист въздух, за приключения сред природата, за пикници и пътувания до морския бряг, това е и още прекрасно време за укрепване на здравето и имунитета на децата.

Но с тази работа също не трябва да се престараваме, защото можем да навредим.

1. Прекаляване с плодовете

Плодовете и зеленчуците са без съмнение много полезни за детския организъм, тъй като отличен източник на витамини и микроелементи. Но и в ползата трябва да има мярка. Не трябва да прехранваме детето.

Най-добре да не принуждаваме детето да изяжда насила излишно количество червени боровинки, а най-добре да ги сложим във фризера.

През зимата, като добавим захар към боровинките, те се превръщат в прекрасен и полезен десерт.

Второ, плодовете и зеленчуците съдържат голямо количество растителни влакна и ако се изядат прекалено голямо количество могат да предизвикат диария и подуване на корема.

2. Препичане на слънце

Повечето родители знаят за ползата от витамин Д и затова, че се образува в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Но това съвсем не означава, че децата трябва да са през цялото време на слънце, тъй като освен полезно, ако се прекалява, може да навреди.

Чувствителната детска кожа бързо реагира на прекомерната инсолация с изгаряне и раздразнения. Именно затова и се препоръчва спазването на редица правила.

• децата до 1 години не трябва да се оставят на пряка слънчева светлина, за тях е препоръчителен загар на сянка и при меко разсеяна светлина.

• децата, които са над тази възраст, могат да се оставят да побягат на слънце, но само преди 11 сутринта и след 16 часа. Още едно важно правило е нанасянето върху кожата на слънцезащитен крем, който трябва да се обновява на всеки 2 часа, а също и всеки път след къпане.

3. Разходки по всяко време

Педиатрите не се уморяват да говорят, че децата трябва да прекарват колкото се може повече време на чист въздух, и това е добър съвет.

Но тази препоръка не се отнася за жегата по обяд. Дори и детето да е на сянка, то може да получи топлинен удар. За това способстват липсата на вятър, ако сте на морето – високата влажност на въздуха, недостатъчното количество течности.

За да се избегнат топлинни и слънчеви удари, се препоръчва да не се разхождате в силната жега, а да я изчаквате на хладно, а също и да давате на детето колкото се може повече вода.

На разходка детето трябва да излиза със светла широкопола шапка и свободна дреха от натурални тъкани.

4. Къпане в мръсен водоем

За съжаление, далеч не всички ние живеем по морето, а децата, както е известно, много обичат да се къпят, затова и разхлаждащото къпане се организира там, където е възможно. Но това е опасно за здравето.

Сладководните водоеми са изначално по-опасни от морските, в тях всяка зараза се разпространява по-бързо и по-лесно, и може да предизвика различни заболявания, например, чревни инфекции, особено когато водата започва да цъфти.

Педиатрите изобщо не препоръчват къпане в реки и язовири през август.

5. Закаляване без система

Прекалено насилственото закаляване на детето, без да се спазва правилото до умереност обикновено приключва с настинки, цистити и прочие здравословни проблеми.