Соята е една от най-изследваните храни на Земята.

От това как въздейства за понижаване на холестерола в кръвта, до това как намалява теглото - всяка година се провеждат стотици изследвания.

Ето какво показват резултатите от проучванията за соята, направени през 2014 година.

1. Соята намалява апетита

Не казваме, че соята е магическо хапче за отслабване, но изследванията показват, че благодарение на фибрите и соевия протеин като част от балансиран хранителен режим, можете да постигнете целта си към идеалното тегло.

Соевите фибри увеличават усещането за ситост и намаляват спонтанната консумация на храна, следователно спада и приемът на калории.

Изследователи в Китай са установили с експеримент, че хора, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, са намалили чувствително индекса на телесна маса след 12 седмици на соеви фибри веднъж дневно.

Фибрите се намират в цели или олющени соеви ядки, в соевото брашно, което съдържа 7 пъти повече влакнини, отколкото пшеничното.

Друго проучване, този път с тийнейджъри, установява, че когато те са закусвали с храна, богата на соеви протеини, се чувстват сити много по-дълго. Това, от своя страна, спестява част от допълнителните похапвания през деня.

Изследване сред хора на възраст 50-75 години пък разкрива връзка между яденето на повече соеви храни и по-малкото мазнини на корема.

В крайна сметка, резултатите показват, че соевият протеин и фибри може да доведат до по-добър контрол на апетита.

2. Соята помага за контрол на кръвната захар при диабет

Известно е, че 115 милиона американци, или 37% от населението, страдат от захарна болест или от преддиабетно състояние.

Няколко обещаващи проучвания тази година показват, че соеви храни и напитки са ефективни в стабилизирането на нивото на кръвната захар и подобряване на инсулиновия отговор на тялото.

И двата фактора са от огромна важност за контролиране на диабета.

При едно немско проучване са разменени две дневни хранения с нискокалорична храна и храна в високопротеинови соеви напитки. След шест седмици се оказало, че хората са намалили индекса на телесното си тегло и са овладели отделянето на инсулин.

При хора с преддиабетно състояние соевият протеин стабилизира нивата на кръвната захар и инсулина.

Друго проучване показва, че частичното заместване на месото по време на хранене в продължение на четири седмици със соеви заместители на месо и соеви ядки води до по-голяма стабилизация на кръвната захар и показа ясни предимства при подобряване на инсулиновата чувствителност.

3. Тофу – новият хит в здравословното хранене

Соевото тофу вече не е за вегетарианци. Неговата популярност расте и може да се види в много класни ресторанти – от такива за бързо хранене, до изискани места за изтънчена вечеря.

Изследователи от университета в Корнел Храни и лабораторията Brand Lab са изследвали различните мотиватори в добавяне на здравословна храна към диетата.

Проучването показва, че тофуто, като лесна за приготвяне храна, може да ориентира много хора към здравословното хранене – продукт на растителна основа, с пълноценен протеин.

Известният критик на храните и писател Марк Битман публикува статия в The New York Times за увеличаване привлекателността на тофуто.

Той изтъква, че не е нужно тофуто да се превръща в нежелан заместител на по-широко приети източници на протеини като пилешко или говеждо. Но то може да бъде отлична добавка във вегетариански колбаси, супи, дори шоколадов пудинг.

Достатъчно възможности, които помагат соевото тофу да бъде взето насериозно в здравословната кухня.

4. Соевият протеин предпазва сърцето от болести

В САЩ заболяванията на сърцето са водеща причина за смърт при мъжете и жените, а около половината от всички американци имат поне един рисков фактор за развитието на това тежко състояние.

Учени откриха, че освен че добре контролира нивата на кръвната захар, соевият протеин помага за предпазване от сърдечно-съдови болести. Достатъчно е месото в менюто да се смени с 30 грама соев протеин. Ефектът е, че нивата на общия холестерол падат с 4%, а на лошия - с девет процента.

Китайските учени в своето проучване за влиянието върху соята за отслабване, също установяват, че тя сваля холестерола.

Тези резултати могат да имат значително въздействие по отношение на понижаването на риска болест на сърцето, защото всяко намаление на холестерола с 1% намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания с 2 на сто.

Знае се още, че соевият протеин подобрява здравето на артериите и облекчава работата на сърцето.

5. Съставка в соевия сос помага срещу HIV

Ролята на соята в здравословната диета е добре позната, но знаете ли, че съставка в соевия сос помага срещу вируса на СПИН?

Екип от вирусолози в Университета на Мисури-Колумбия, разкриха, че овкусителят EFDA, който се съдържа в соевия сос, е 70 пъти по-силен срещу HIV, отколкото Тенофовир, един от най-използваните лекарства за борба с виреса на СПИН.

Соевият сос е тежък и не се смята за здравословна храна, но изследователите вече го използват, за да намерят фармацевтични решения за превенция на HIV и да сведат до минимум предаването на вируса.