Красивите и здрави коси винаги привличат внимание към себе си и позволяват на жената да се чувства съблазнителна и неотразима. Често елегантните коси не са дар от природата, а резултат от правилна и редовна грижа за косата в домашни условия.

Дори най-красивата коса може да не изглежда добре, сякаш е безжизнена, ако не се полага необходимата грижа за нея. А това е необходимо да се прави ежедневно. Тъй като при липса на правилна, ежедневна грижа, никаква лечебна маска за коса, използвана периодично, няма да даде желаният ефект.

Днес въпросите за грижата за косата са повече, отколкото отговорите. Поради това от екипа на Lechenie.bg решихме да поправим тази ситуация и да развенчаем популярните митове в тази област.

1. Истина ли е, че миенето на косата с кондиционер е по-полезно и по-ефективно, отколкото с шампоан?

Сдобилата се с голяма популярност преди няколко години техника на т.нар. co-washing, също и conditioner washing, мигновено беше обявена за бюти-панацея. „Запратих шампоана в кошчето и косата ми стана блестяща и послушна“ – в един глас обявиха актрисата Селена Гомес и топ моделът Аризона Мюз.

2. Дали силиконът е толкова вреден?

Компонентът, обозначаван с тази дума, се съдържа в почти всички средства с надпис „гладкост“, „блясък“ и „заглаждане“, тъй като досега по-добър метод или по-добро средство за борба със стърчащите коси досега не е измислено.

Силиконът образува върху косъма защитна обвивка, но ако последният е силно увреден, то той няма да е възможно да бъде възстановен, тъй като козметичните средства с тази съставка следва да се използват само за създаване на временен ефект.

Така че не следва да се боите от силикона, тъй като средствата, които го съдържат, най-добре се нанасят на вече сухи коси, при които китикулите стават недостъпни за проникване.

И следва да запомните как се обозначават производните на силикона на опаковките на козметичните продукти – това могат да бъдат dimethicone,trimethylsilylamodimethicone, dimethicone copolyol или amodimethicone.

3. Смята се, че студът разрушава косата. Така ли е в действителност?

Макар че шапките развалят прическата, без тях няма как да се разминем през зимните месеци както и без редовните възстановяващи маски и ежедневното нанасяне на подхранващ балсам по краищата на косата. Ниските температури, особено когато са под 0, неизбежно изсушават косата и я правят чуплива.

4. Може ли косата да не се сресва, когато е мокра и влажна?

Важно е да съблюдавате лесното за изпълнение правило – косата следва да се подсушава с хавлия само по нейната дължина. Но ще ви бъде много трудно да разресвате вече изсушени коси, правете или по време на миене или непосредствено след това.

Нанасяйте маска или балсам и с рядък гребен внимателно разделете разрошените кичури като разстоянието между тях следва да бъде около 5 см. След това измийте с вода подхранващото средство и подсушете косата с кърпа.

5. Възможно ли е храненето и витаминните комплекси значително да подобрят състоянието на косата?

При промяна на хранителния режим в неблагоприятна посока – тоест консумация на повече вредни храни, косата реагира едва ли не първа, особено в междинните сезони, когато организма остър недостиг на витамини и минерали.

В своите профили в Туитър Кейти Пери и Хилари Суон, на чийто коси всяка една от нас може да завиди, неведнъж са признавали, че приемат до 500 витамина дневно. Въпреки това без лекарска консултация техният пример не бива да бъде следван, дори ако става въпроса за витаминни комплекси с доказано качество.