Почти всеки има дни, в които се чувства сънлив.

Но за някои хора, прекомерната сънливост всъщност пречи на ежедневната работа, грижите за децата, а дори и за свободното време.

Това е известно като хиперсомния, рецидивираща сънливост, която кара хората да искат да подремнат няколко пъти през деня, дори и по време на работа.

Не е изненадващо, че проблемът със сънливостта през деня обикновено започва през нощта.

Дори недостатъчният сън само за няколко нощи, или хроничният недостиг на сън може да ви забави и да вгорчи настроението ви.

Лошите навици на сън често са причина за сънливостта през деня. За да се отървете от замаяността, опитайте тези пет стъпки за подобряване на съня през нощта, за да избегнете сънливостта през деня.

Спете достатъчно дълго през нощта

Това може да звучи очевидно, но много от нас се лишават от час-два нощен сън, за да имат време за други неща.

Повечето възрастни хора се нуждаят от 7-9 часа сън на нощ, а тийнейджърите обикновено се нуждаят от пълни девет часа. Отделете осем или девет часа за сън всяка нощ.

Пазете се от разсейване в леглото

"Запазете леглото си само за сън и секс", казва д-р Авелино Веркелес, асистент професор в Училището по медицина към Университета на Мериленд и директор на програмата за медицински изследвания на съня.

"В леглото не трябва да четете, да гледате телевизия, да играете на видео игри, или да използвате лаптоп и смартфон."

Не оправяйте сметките на семейния си бюджет, не водете разгорещени дискусии в леглото с партньора си. Те могат да ви оставят безсънни.

Фиксирайте определен час за събуждане

Хората, които имат проблем със сънливостта, често биват съветвани да си лягат и да стават по едно и също време всеки ден, включително в събота и неделя.

Но случайното определяне на идеалното време за лягане може да доведе до фрустрации, ако страдате от безсъние и вече имате проблеми със заспиването, казва д-р Бари Краков, медицински директор на Maimonides Sleep Arts and Sciences Ltd в Албакърки, Ню Мексико, и автор на изследване, посветено на здравия сън.

Вместо това, Краков предлага да започнете като първо определите фиксирано време за събуждане.

"Придържайте се към този час през първите няколко седмици или дори месеци, за да се създаде ритъм", казва той. "Този процес със  ставането по едно и също време спомага за утвърждаване на циркадния ритъм."

Постепенно се научете да лягате по-рано

Друг подход за задаване на биологичен ритъм е да се опитаме всяка вечер да си лягаме с 15 минути по-рано в продължение на четири нощи.

После това ще става от само себе си, тъй като тялото ви ще свикне и само ще регулира графика си. Това обикновено работи по-добре, отколкото изведнъж да се опитате да заспите с цял час по-рано.

Хранете се редовно и пълноценно

Редовното време за хранене, а не само фиксираните часове за лягане и ставане, помага за регулирането на нашите циркадните ритми.

Имайте здравословна закуска и навременен обяд, вместо да вземете поничка и кафе сутрин или късно следобед в движение на изядете обедния си сандвич.

Хранителният режим също така предотвратява енергийните дефицити през деня, които влошават състоянието ви на сънливост. Планирайте да завършите деня с последно хранене 2-3 часа преди лягане.