Жените, които работят нощна смяна, са с риск за повишена смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Това се съобщава в резултатите от изследване, публикувано в американския вестник за превантивна медицина (American Journal of Preventive Medicine) през януари.

Работата през нощта се свързва и с повишения риск от смърт заради рак на белия дроб, смятат учените.

Международен екип изследователи са прегледали данните от 74 862 регистрирани медицински сестри в проучване за тяхното здравословно състояние.

Смъртността при тези, които са работили нощна смяна между 6 и 14 години, е била повишена с 11%, без значение от заболяването.

Същият резултат се е получил и при жените, които в продължение на 15 и повече години са работили на смени.

Смъртността, вследствие на сърдечно-съдови заболявания при двете групи изследвани медицински сестри се оказала съответно с 19% и 23% по-висока.

Учените не са открили връзка между работата на смени и смъртността от ракови заболявания, с изключение на рака на белия дроб при тези, които са работили работа на смени в продължение на 15 или повече години (25% по-висок риск).

Тези резултати се добавят към предварително известните доказателства за потенциално вредното въздействие на нощните смени върху здравето и дълголетието. Сънят и циркадната система играят важна роля в сърдечно-съдовата дейност, влияят върху здравето и силите на организма да се предпазва от тумори.

Има и реални биологични доказателства, че нощният труд стимулира развитието на рака и сърдечносъдовите заболявания, и допринася за по-висока смъртност.

Проучването за здравето на медицинските сестри се е провело Brigham and Women’s Hospital, Бостън. То е започнало през 1976 г. с 121 700 американски медицински сестри на възраст 30-55 години, които е трябвало да отговарят на въпросници.

Информация за нощните смени е била събрана през 1988 г., като към онзи момент на въпросите са отговорили 85 197 медицински сестри.

След като от проучването били изключени жени, които са имали предшестващи сърдечно-съдови заболявания или различен вид рак от  немеланомен рак на кожата, 74 862 жени са били включени в този анализ.

Работа на смени е тази, при която хората имат дежурства поне в три нощи от седмицата, в допълнение към дневната или вечерната смяна.

Проучването "е едно от най-големите потенциални групови проучвания по целия свят с висок дял на работници нощна смяна и дълго проследяване на времето", казва д-р Ева С. Шернхамър,  доцент в Harvard Medical School и сътрудник епидемиолог към Департамента по медицина в Brigham and Women’s Hospital, Бостън.

"Излиза, че професията на медицинската сестра и работата на смени имат много категорично отношение към повишения риск от смъртност от рак на белия дроб или сърдечно-съдови заболявания".

Сравнявайки резултатите с предишни проучвания, д-р д-р Ева С. Шернхамър казва: "Тези резултати потвърдиха вече известните доказателства за отрицателното въздействие на нощните смени върху здравето и дълголетието.

За да се извлекат практически последици за работещите на смени и здравето им, ще изследваме продължителността и интензивността на натовареност по време на нощните смени, както и взаимодействието на графиците за дежурства с индивидуалните черти на участниците в проучването."