Гръцкият философ и известен педагог Платон твърдял, че добрите навици – това доброто възпитание.

Колкото по-рано започнете да обучавате детето си да мие ръцете си преди хранене, да мие зъбите си, да подрежда играчките си, да казва „благодаря“, първо да поздравява по-възрастните хора, да отстъпва място в обществения транспорт на старите хора и винаги да довършва работите си до край, толкова по-бързо тези умения ще се превърнат в добри навици.

Ринотилексомания – навикът човек да си бърка в носа е не само неприятен за околните, но и опасен поради риска от кръвотечения.

Навикът да се бърка в носа се появява обикновено в детството. За да отучите своето дете от него, е необходимо да подходите към решението на проблема комплексно.

Не го ругайте

Най-доброто средство за борба с пагубния навик е да не правите забележка на детето във всеки един случай, когато то си бърка в носа. То не трябва да вижда негативно отношение от страна на родителите.

В противен случай, то ще затвори в себе си или ще започне да прави на въпреки: ще започне да си бърка по-често в носа и да изпада в истерия при всяка направена от ваша страна забележка.

Най-доброто лекарство срещу този навик е похвалата. Необходимо е да поощрявате детето си, когато то не си бърка в носа и да запазвате спокойствие, когато навикът се възобновява.

Отвличайте вниманието на детето си от носа

Начините за това са множество. Рожбата ви ще спре да обръща внимание на носа си, ако се занимава с нещо интересно например нова игра, помощ при почистване, готвене и т.н. Важно е в този процес да участват ръцете и главата на детето ви.

Едно занимание след време може да се сменя с друго. Необходимо да се измисля нещо ново, веднага след като забележите, че на детето ви му става скучно или загубва интерес. Смята се, че един нов навик се формира за 21 дни.

Ако вярваме на това твърдение, може да се предположи, че детето ви трябва да спре да си бърка в носа след изтичането на толкова време. Най-важното е да се запасите с търпение и да не се отказвате по средата.

Режете редовно ноктите на детето

Колкото по-къси са ноктите му, толкова по-безопасно е за него. На първо място, се понижава рискът от кръвотечения от носа. На второ място, намалява ефективността на чопленето на носа и детето загубва интерес.

Ако въпреки всичко навикът на детето е останал

Това не трябва да ви плаши. По-добре е да разбере причината. Най-основната е смяната на климата. Например, детето ви има тежка хрема. Носът му е запушен, не е възможно то да диша свободно.

В такива случаи, обикновено, родителите се опитват да облекчат състоянието с всички видове деконгестанти, които се прилагат директно върху носната лигавица периодично.

При това се стараят да повишат температурата в жилището, където става твърде топло и въздухът се изсушава. Възниква обратна реакция – носовата лигавица пресъхва и секретът ѝ от нея се превръща в нещо подобно на коричка.

Как да предотвратите това:

• Проветрявайте по-често жилищните помещения или поне стаята, в която детето прекарва по-голяма част от своето време.
• Добре е да се снабдите със средства за овлажняване на въздуха.
• Поддържайте температурата в помещението в рамките на 18-22 градуса по Целзий.