Има навици, над които хората не се замислят и по този начин сами вредят на своето здраве. И обратно – има и такива, които са изключително полезни и всеки човек задължително трябва да придобие, ако желае да запази своето здраве. Как да ги различим?

• Слагане не шнолата или фибата за косата ви в устата – това е любим навик на всички жени. Те хващат косата си с 2-те си ръце и слагат шнолата или фибата в устата си. Но заедно с това в устата попадат всички бактерии, които са били на повърхността на шнолата.

А след това се учудваме как успяхме така да се разболеем. Може, че този навик да се хващат с устата шноли, гребени и фиби допринася за развитието на бактериална или вирусна инфекция. И затова е препоръчително човек да се избави от подобен навик.

• Слагане ключовете от колата от устата – това е вече любим навик на мъжете. Ако им се наложи да освободят ръцете си, те поставят ключовете от колата си в устата. Това не следва да се прави, дори и ако е само за 1 секунда, защото, колкото и да не ви се вярва, това време е достатъчно микробите да попаднат в устната ви кухина.

• Пиене на бира директно от метална опаковка – този навик се е превърнал на практика в епидемия, която обхваща хора от всички възрасти, пол и социална принадлежност.

Само си представете за минута къде са съхранявани тези метални опаковки, какво е капало върху тях какво е пръскало. И ако внезапно получите разстройство си спомнете от къде сте пили бира.

• Поставяне на пазарската чанта върху столовете в жилището – този навик се наблюдава в повечето жилища. Например, идва си жената от магазина – оставя чантата на стола, а след това сяда на него, като невинаги е облечена.

Ако на вас периодично ви излизат пъпки, циреи или ви се появяват обриви по краката или по задните части, си спомнете дали не сте оставяли замърсени вещи върху столовете в жилището ви.

По този повод, следва да се припомним, че преди години имаше мода върху столовете да се поставят покривки от плат, които периодично се свалят и се изпират, като това и сега е много полезен навик.

Друг навик, с който човек може да създаде риск за здравето си е да прави основно почистване на жилището си само 2 пъти годишно. И този навик се предава от поколение на поколение като например прозорците на жилището се почистват веднъж за зимата и веднъж за лятото и съответно през пролетта и есента.

Но всъщност трябва да се ориентирате към почистване в периода на размножаване на акарите или домашните кърлежи, които са причинители на битови алергии най-често на такива към домашен прах.

Следователно основно почистване на жилището е необходимо да се прави 4 пъти годишно, за да изчистите дома си от появилото се ново поколение акари.

Опитване плодове директно от щанда на пазара – този навик също е подобен на епидемия. Пробват се плодове на практика навсякъде, като повечето хора не се и замислят какво може да има по тяхната повърхност.

Изключително вреден навик! Би било добре в тази връзка продавачите на пазара да имат достъп до питейна вода, за да измиват плодовете, преди да дават на купувачите за проба.