Колкото повече остаряваме, толкова по-често се появява усещането, че времето сякаш изтича през пръстите ни. Но така ли е всъщност? И което е още по-важно, можем ли да го спрем?

Как възприемаме времето?

Изследванията потвърждават, че минимум 7 участъка на мозъка отговарят за възприемането на времето.

Ако гледаме обективно на времето, то разбира се, движим се равномерно, но нашите усещания говорят за обратното. Ходът на времето зависи от минимум 3 компонента:

1. Настроение;
2. Възраст;
3. Заобикаляща среда;

Например, при катастрофи много хора забелязват, че времето сякаш спира на място. А когато си прекарваме вечерта весело с приятели, то времето отлита сякаш незабележимо, както свършват и напитките в чашата.

Не трябва да определяме времето като универсална константа – мозъкът ни не се синхронизира с някакви космически часовници, и личното възприятие за времето много зависи от индивидуалните особености.

Как възрастта влияе на възприятието на времето?

Когато остаряваме, започва да ни се струва, че ходът на времето се ускорява. И безкрайно влачещите дни в училище се превръщат в прелитащи със скоростта на светлината дни в работата.

Всичко е относително

Съгласно теорията за съотношенията ние възприемаме определени отрязъци от времето, което вече сме изживели.
За 4-годишно дете – това са 25% от целия негов живот. А за 50-годишния човек – това са само 2% от неговия живот.

Животът се ускорява

Експериментите потвърждават, че възрастта пряко зависи от нашата способност да възприемаме времето.
Ако помолите 21-годишен младеж да ви каже кога са изминали 5 минути, то неговият отговор ще бъде достатъчно точен.

Но с напредването на възрастта хората започват да подценяват времето. Експериментите потвърждават, че за хората в напреднала възраст времето започва да тече малко по-бързо.

Как да спрете времето?

1. Опитайте да опознаете себе си по-добре

Например, чрез медитация или вътрешен диалог. Изхвърляйки всичко излишно от главата си, вие можете да постигнете състояние на дълбока съсредоточеност.

Тези паузи са необходими в ускоряващия се темп на живота, за да се ориентирате в собствените си мисли и да се сдобиете с опора.

2. Избягвайте еднообразието

Вместо да прекарвате целия си уикенд пред телевизора или да се мотаете без работа, то можете да запълните свободното си време, опитвайки нещо ново. Защото когато опознавате нови неща и задържате вниманието си върху едно, то времето се забавя.

3. Поставяйте си цели всеки ден

Организираността помага за забавянето на времето благодарение на чувството на удовлетворение от свършените задачи след тежък работен ден.

Всеки ден си поставяйте реалистични цели и се придържайте към времето, което сте предвидили за тяхното постигане.

4. Запазете любознателността си

Никога не е късно да се научите да насочвате усилията си към търсенето на нови интересни занимания и към теми за изучаване.

Съсредоточавайки се върху материала, вие точно усещате себе си в настоящето. Вземайте пример от децата, които са любопитни към всичко и по този начин изучават света около тях.

Важно е да се отбележи, че интелектуалното любопитство трябва да се насърчава, това, което е насочено към придобиване на нови знания.

5. Задържайте от време на време дишането си

Когато се вслушваме в дишането си, започваме иначе да възприемаме течението на времето – в такива моменти е по-добре да направим пауза и да се насладим на момента.