Колата е един от най-широко разпространените и употребявани, но и изключително вредни за организма ни и и за здравето ни, продукти в наше време.

Тя, за жалост, е част от всекидневното меню на страшно много хора, тъй като съдържа някои определени вещества, които водят до пристрастяване и развиване на зависимост към вкуса й – нещо, с което наистина голяма част от човешкото население не може да се справи.

Да откажеш колата е много трудно, именно заради това. Веднъж пристрастили се към нея, някои хора не могат да издържат дори един ден, без да погълнат ежедневната си доза от вредната напитка, често не напълно осъзнавайки какво тя неусетно прави с тялото им.

Защо тя оказва лош ефект върху човешкия организъм?

Трябва да вземем в предвид, че колата е газирана напитка. Тя съдържа определено количество фосфорна киселина и въглероден диоксид. И докато последният причинява раздразнение на стомаха, който пък „отговаря“, като извлича калций от кръвта в противодействие на него, то самата фосфорна киселина е това, което може да повреди завинаги емайла на зъбите ви и да намали чувствително калция в организма ви и костите ви, като следователно ги направи и много по-крехки и чупливи.

Да не забравяме обаче, че въпреки всички вреди, които колата е в състояние да причини на здравословното ни състояние и може, в прекомерно големи количества, дори да доведе до страшни последици, завършващи и с летален край, тази напитка все пак е една от най-продаваните и вследствие купувани.

Няма начин да бъде спряно производството й или хората да спрат да я купуват – бизнесът с нея и подобни напитки е огромен и страшно печеливш и едва ли някога хората ще се повлияят от вредите, които тя нанася и ще си вземат поука.

Затова като вземат в предвид киселинните й свойства, учените установяват, че всъщност от колата могат да бъдат извлечени и ползи, стига да сме наясно как точно да ги извлечем.

Как да се възползваме от колата?

Оказва се, че газираната напитка може да бъде изключително полезна в битовото ежедневие на всеки човек – но не като попада в организма му, а като бъде използвана в самата околна среда за какви ли не нужди, свързани с домакинството и често срещани проблеми в битовата среда.

Според изследвания, киселинните нива на колата са изключително високи, а водородният показател, още известен като pH (на български – пе ха) е страшно нисък – докато на обикновената чиста вода е приблизително 7, то на колата може да падне до 2,5. Това е наистина много притеснително, като се има в предвид, че pH на сярната киселина е приблизително 1.

Поради всички тези причини, учените установяват, че колата може да бъде използвана като изключително добър почистващ препарат, особено в следните ситуации:

1. При мазни петна върху дрехите ви.
2. Против ръжда.
3. Против някои определени малки животинки – напасти в дома ви – киселината ги убива.
4. За почистване на тоалетната чиния – посипете малко кола върху нея, оставете я да подейства и след това пуснете кранчето.
5. При дъвки в косата – потопете засегнатия кичур в газираната напитка, оставете го да поседи там известно време – няколко минути – докато дъвката падне. След това е добре да измиете косата си, тъй като съществува потенциална вероятност колата да повреди косъма ви.

Това са само част от нещата, за които може да бъде използвана колата в домакинството. Тя е изключително ефективна като почистващ препарат, както вече казахме, и то навсякъде, така че можете да я използвате и за почистването на неща, които не сме споменали, стига първо да се уверите, че няма да им навреди.

И е добре да помислим – щом колата оказва такъв ефект в подобни моменти, то какъв ефект оказва на тялото ни и вътрешностите ни, когато навлезе в организма ни?