Когато човек хълца, протича рязко неволево съкращение на диафрагмата, преминаващо към междуребрените мускули. И този процес по никакъв начин не може да бъде спрян.

Едновременно за кратко се затварят дихателните пътища, въздушният поток частично спира и така се получава характерното „икане“. Ако хълцането се случва рядко и отминава бързо, обикновено не му се обръща внимание.

Но ако това състояние продължи дълго, то следва да се замислим за неговите причини.

Но има и хора, които не обръщат внимание на хълцането през целия си живот. Така например един американец изкарал целият си живот в хълцане.

Проблемът възникнал още, докато бил на 30 години, но това не му попречило да се ожени, да му се родят деца и да живее дълго.

Но лекарите твърдят, че това е изключение от правилата, защото хълцането може да бъде индикатор, сигнализиращ за заболяване, което засега по никакъв начин не се проявява.

Поради тази причина е необходимо да знаем какви са причините за възникване на хълцането.

Какви са причините за хълцането?

1. Ако човек яде много бързо, без да предъвква храната, поглъща големи залъци;

2. При консумация на големи количества храна, без да се съобразяват размерите на стомаха, чиито са размери са колкото двете шепи на ръцете;

3. При ядене на много мазна или пикантна храна и едновременно пиене на газирани напитки, или просто ако се пие много лимонада или бира;

4. Ако се злоупотребява с алкохола във вреда на стомаха, който просто не е в състояние да разгради опияняващата напитка;

5. При пиене на твърде студени напитки;

6. Прекомерно вълнение, когато човек не е в състояние да се справи с емоциите;

Всички тези причини водят до „временно“ хълцане, което отминава, след като изчезне неговият източник – смилането на храната, абсорбиране на алкохола в кръвта и т.н.

Но понякога хълцането се предизвиква и от заболявания. Нека да разберем в кои случаи, то може да възникне в резултат на някакви патологични състояния.

Когато хълцането не отминава дълго и на практика доведе човек до състояние на безсилие, причина може да бъде и увреждане на централната нервна система.

А увреждащите фактори могат да бъдат следните заболявания – енцефалит, инсулт, различни черепно-мозъчни травми, отравяния с технически отрови, артериовенозни малформации, метаболитни разстройства в резултат на усложнения на сериозни заболявания.

Как да се отървете от хълцането с народни средства?

1. Задръжте дишането и се постарайте колкото се може по-дълго да не издишвате. По този начин ще помогнете на диафрагмата колкото се може по-бързо да премине в спокойно състояние;

2. Помагат и препаратите за сърце – корвитол и пр. Капнете малко захар върху хапчето или сложете в една лъжичка и я хапнете едновременно с приема на хапчето и пийте топла вода – приблизително една чаша.

3. Напълнете една чаша вода и я изпийте на малки глътки, като се стараете да не дишате.

4. Наклонете се колкото се може по-надолу и пийте вода от чаша, която някой друг държи.

5. Изяжте една чаена лъжичка захар, без да пиете нищо. Не при всички помага този метод, но понякога се оказва много ефективен.

6. Сложете на гърлото студен компрес или лед, като затварящият дишането клапан няма да позволи хълцането да продължи.
7. Вдишайте дим – ще ви помогне, ако не сте заклет пушач;

8. Помолете някой да ви изплаши, тъй като така ще вдишате несъзнателно и диафрагмата ще си дойде на мястото.

9. Вдишвайте и издишвайте дълбоко, като едновременно вдигайте ръце над главата;

10. Направете толкова дълбоко вдишване, че да няма повече накъде и се постарайте да направите т.нар. „коремно“ дишане.