Ето и най-разпространените, но неточни от медицинска гледна точка диагнози.

1. Стомашен грип

Грипът по определение се отнася към групата на вирусните заболявания, засягащи дихателната система.

Както всички знаем предизвиква покачване на телесната температура до 38.3 градуса и повече, предизвиква запушване на носа и болки в гърлото, твърди Джил Шварц, лекар от GoHealth Urgent Care в Уечестър, щата Ню Йорк.

Но рядко води до стомашно-чревни симптоми, като повръщане или диария. При такива проявления най-често става дума за гастроентерит, който се предизвиква от съвсем други вируси – ротавирус, бактерии – ешерихия коли или паразити. По-добре е да се нарича „болест на стомаха“ или „чревен вирус“.

2. Атипична пневмония

Макар и тази диагноза да се поставя от лекар, по-скоро това е популярно словосъчетание, отколкото наистина диагноза.

Според Шварц това означава, че човек има лека форма на пневмония, която не изисква хоспитализация, или просто хронична кашлица, която го измъчва повече от месец, но причината за нейната поява не може да се установи.

В подобни случаи лекарите могат да говорят за „атипична пневмония“ и да назначат съответното лечение, за да видят как то ще сработи. Ако назначените препарати са помогнали, това е отлично, а ако не – лекарят ще опита да намери друга причина.

3. Алергия към глутен

Ако човек се чувства зле след употреба на продукти от пшенично, ръжено брашно или от ечемик, причините могат да бъдат 3, но нито една от тях не е алергия към глутен, белтък, който се съдържа в пшеницата, ръжта и ечемика.

Реакцията на имунната система към глутена е целиакия, сериозно заболяване, за разлика от алергиите подобни на тези към фъстъците, посочва алергологът и официалния представител на Американския колеж по алергология, реактивни заболявания на дихателните пътища и имунология Джана Так.

Някои хора имат алергия към пшеница, може да им стане лошо от употребата на продукти от пшеница, но пък понасят много добре ечемика.

Но има и други случаи – повишена чувствителност към глутена, а това означава, че само възникват болки или колики в корема след употребата на продукти, съдържащи глутен.

4. Нервен срив

Това е една от любимите диагнози, казва психиатърът от Медицинския център Вексенр при Университета на щата Охайо Тамар Гур. Когато сме съкрушени, усещаме, че се побъркваме, но това не се случва.

При хората няма нервни сривове. Ако чуем, че някого са вкарали в болница, заради нервен срив, то това означава, че се е случило обостряне на някакво психическо заболяване – биполярно разстройство, шизофрения и пр. Такъв човек действително има нужда да премине курс на лечение.

5. Простуда

Простудата или настинката може да означава, че наличните симптоми по-скоро наподобяват респираторно заболяване.

Основно това са хрема и леко повишена температура, които могат да бъдат предизвикани от стотици други причини освен преохлаждане.

Ако чувстваме леко неразположение, не трябва да приписваме това на настинката. Но ако симптомите продължат повече от 5 дни, следва да се обърнем към лекар за по-точно изясняване на диагнозата.

Огромното количество медицинска информация, която сега се публикува в интернет е причина за все по-масовото разпространение на хипохондрията, а и понякога учените „помагат“ в тази насока, като например в изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание се твърди, че едва 5% от населението на Земята може да се похвали с отлично здраве.