„Да, тя само по магазините обикаля, телевизия гледа и чете криминални романи!“ – такива критични изказвания често могат да бъдат да чути от мъже по отношение на жени. Междувременно, такова прекарване на времето може да се окаже полезно за женския ум. Но и не само за женския…

Кои са тези занимания, които спомагат за развитието на мозъка на жената и не само?

1. Шопингът – основното женско занимание

Учени от университета Дюк неотдавна стигнали до извода, че пазаруването – преминаването през различни търговски обекти, това може да доведе до подобряване на умствените способности.

Специалистите подложили на изследване със скенер 20 потребителки, средната възраст на които била 25 години и 22 мъже и жени на възраст от около 70 години, когато разглеждали различни продукти и стоки в интернет-магазини.

Преди тези хора да направят своите покупки, те били информирани за търговския рейтинг, впоследствие били помолени да си спомнят тази информация и с отчитането на стойността на продукта да направят своя избор.

Оказало се, че тази „операция“ активизирала допълнителни области в мозъка, което му позволявало той по-дълго да остане в тонус. При потребителите в напреднала възраст се подобрявала паметта, при това най-голям ефект се наблюдавал в тези случаи, когато те запомняли списъкът с покупките, без да го записват на хартия.

По този начин, когато ние отиваме в магазина да пазаруваме, всеки път ние се принуждаваме да напрягаме своя мозък, за да купим продукт с оптимално съотношение „цена-качество“. Следователно, за никаква умствена деградация по време на пазаруване и дума не може да става.

2. Криминалните романи дразнят мъжете не по-малко

Независимо от това дали четете криминални романи или гледате филми и сериали на подобна тематика, те за разлика от лъскавите списания, женските романи, скандалните телевизионни предавания и сапуните сериали, ви карат да мислите…

Ние съпоставяме детайлите, които имаме на разположение и въз основа на този анализ, определяме кой е престъпника.

3. Разговорите по телефона – най-ужасното женско занимание

Най-честото оплакване от жените е свързано с това, че дамите са готови с часове да разговарят по телефона с приятелки. Разбира се, ако разговорът по телефона е посветен на обсъждането на последните покупки или на това кой с какво е бил облечен на рождения ден на общ познат, той едва ли би могъл да бъде наречен конструктивен.

Но понякога от телефона жените могат да получат важна информация.

И не са редки случаите, когато в разговорите по телефона се обсъждат прочетени книги и различни интелектуални въпроси, споделят се мнения и впечатления по техен повод, обменят се идеи и проекти, както и планове за бъдещето.

Всичко зависи от конкретната тема за разговор по телефона и затова мъжете не е желателно да избързват с даването на окончателни критични оценки за партньорките си или съпругите си.

4. Интернет не по-малко дразнещо мъжете занимание

Между впрочем и мъжете обичат да сърфират в Интернет, но когато го правят жените и не по работа, те започват да се дразнят.

Но в глобалната мрежа има много информация и то не само такава сплетните около звездите от шоу бизнеса и поради тази причина дамите могат да подобрят знанията и уменията си, както и да придобият нови такива, благодарение на престоя си в Интернет.