Смята се, че жените живеят по-дълго от мъжете. Но тази разлика може да намалее поради тенденцията за еманципация. Това показват резултатите от изследване, проведено от британското Национално статистическо управление (ONS). Учените са установили, че предпочитанието на кариерата пред домакинската работа вреди на женското здраве.

Както показал анализът на данните, събрани от експерти на ONS в периода от 1963 г. до 2013 г. разликата между средната продължителност на живота на мъжете и жените се е понижила от 6 до 4 години. И причината за това е еманципацията на нежния пол, предполагат учените.

Получавайки равни възможности с мъжа, жената постъпва в колеж или университет, работи, пише книги или дисертации, прави бизнес… Неволно тя започва да възприема мъжкият начин на живот.

Както е известно, една от причините за ранната смърт на представителите на силния пол – това са постоянните стресови ситуации, с които мъжете се сблъскват в своите професионални дейности.

Невъзможността да осигури добри условия на семейството си, неуспехите в кариерата, несъответствието на действителността с очакванията могат да доведат до хипертония, инфаркт, диабет и други здравословни проблеми.

Освен това за да понижат стреса мъжете се обръщат към алкохола и друг „допинг“. Същото се случва и с жените, принудени да отдават всички свои сили в работата и в кариерата.

В първата половина на миналото столетие на еманципираните жени се гледало като на бели врани и жертването на семейството, заради растеж в кариерата сред представителките на нежния пол не било изобщо популярно.

Но днес обществото възприема по съвсем различен начин подобни тенденции. На все по-малко жени ги привличат традиционните семейни ценности, все повече се отказват да посвещават живота си на своя мъж и на децата си.

Ако по-рано било нормално статусът на домакиня или на работеща жена да не се свързва с високо социално или финансово положение, то днес повечето хора се стремят към професионална или творческа самореализация и към постигането на доминиращо положение в обществото.

А за това трябва задължително да се „плати“ определена и то висока цена.

„През последните 50 години се наблюдава значително увеличаване на броя на жените, предпочитащи трудовата дейност пред грижите за домакинството. Поради стреса, на който се излагат в службата, те по-често пушат, злоупотребяват с алкохол, което води и до изменения в тяхното здравословно състояние.“ – това се посочва в публикувания отчет ONS.

Между впрочем, още едно изследване, проведено от британски социолози в национален мащаб, показало, че при жените, употребата на алкохол се понижава с по-бавни темпове в сравнение с при мъжете.

Тоест, ако една дама злоупотребява със спиртните напитки, то на нея и е по-трудно да се откаже, отколкото на един мъж. Що се отнася до тютюнопушенето, то в средата на 70-те години пушили 50% от мъжете и само 1/3 от жените.

Към 2011 г., благодарение на кампаниите за здравословен начин на живот, броят на пушачите като цяло се е понижил, но броят на жените, които употребяват тютюн се увеличил и сега в процентно съотношение те са толкова, колкото и мъжете.

Също така стремежът на дамите да се издигнат повече в кариерната стълбица води до това, че те все по-често отлагат за по-късно сключването на брак и раждането на деца.

Средната възраст за раждане на първо дете в западноевропейските държави е около 30 години, а в България тенденцията е по-благоприятна и българката се сдобива с първата си рожба средно на 25-26 години.