Най-вероятно и вие сте попадали в последно време на така набралото скорост предизвикателство, в което известни личности заливат себе си с кофи ледено студена вода.

Целта е да се привлече вниманието на обществеността върху така наречената “болест на Лу Гериг” или амиотрофична латерална склероза и по този начин да се съберат средства за лечение на болните от това заболяване.

Само за първите няколко дни 15 милиона души са станали свидетели във Фейсбук на това как знаменитости се заливат с вода. Но какво всъщност стои зад името амиотрофична латерална склероза и какво знае обществото за нея?

Ето 5 неща, които има голяма вероятност да не знаете за това фатално неврологично заболяване:

1. Болестта може да засегне ума и тялото.

Амиотрофична латерална склероза атакува нервните клетки, които са отговорни за волевите движения, а това прави все по-трудно движението на крайниците с течение на времето и изправя заболелите пред все по-сериозни предизвикателства.

И докато заболяването обикновено не влияе на интелигентността на човека, няколко скорошни изследвания на Националния институт за неврологични заболявания и инсулт в САЩ показват, че някои хора с амиотрофична латерална склероза могат да изпаднат в депресия, да изпитат затруднения във вземането на решения и дори нарушения на паметта.

2. Това заболяване не е непременно наследствено.

В около 5 до 10 на сто от всички случаи на заболели, в семейството е имало случаи и при други хора, но 90 процента от пациентите с амиотрофична латерална склероза няма регистрирани случаи в семейство на това заболяване, съобщава Асоциацията по АЛС.

Необходими са още изследвания за възможните рискови фактори, но е установено, че военните ветерани, например за тези, които са участвали във войната в Персийския залив, съществува два пъти по-голяма вероятност да развият заболяването.

3. Болестта е по-често срещана при мъжете, както и сред белите хора.

Всяка година в САЩ се диагностицират около 5600 нови случая на амиотрофична латерална склероза. При мъжете заболяването е с 20% по-често срещано, от колкото при жените, а резултатите показват, че приблизително 93% от засегнатите са от кавказката (европеидна) раса.

Най-голяма концентрация на случаи има между 60 и 69 годишна възраст, но всъщност болестта може да засегне и много по-млади хора. През 2012 година е диагностициран човек на 29 години, който е поставил началото на леденото предизвикателство.

4. Симптомите не са внезапни.

Човек не се събужда една сутрин с невъзможност да движи ръцете или краката си. Всъщност в началото симптомите са толкова неуловими, че дори много често остават незабелязани.

Ранните признаци могат да включват спазми, стегнати и сковани мускули, леки потрепвания, затруднения при дъвчене или гълтане. В крайна сметка, пациентите губят жизнено важни функции като дишането и гълтането.

Повечето хора живеят в продължение на две до пет години след появата на първите осезаеми симптоми. В повечето случаи хората умират от дихателна недостатъчност.

5. Хората с болестта може да живеят по-дълго при лечение

Въпреки, че животът с амиотрофична латерална склероза не е лек, клинични проучвания показват, че лекарство, наречено Riluzole (единственото по рода си, одобрено от Администрацията по лекарствата и храните в САЩ) може да помогне на тези, които се борят с болестта, да удължат живота си с около 7 месеца.

Това лекарство има своите слабости и не възстановява уврежданията, които болестта вече е нанесла върху невроните. С повече информираност и дарения чрез кампании като леденото предизвикателство (Ice Bucket Challenge), обаче, има надежда за провеждането на нови изследвания и откриването на потенциално нови методи за лечениe.