Ставните болки са един от най-често срещаните проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат. Над 80% от хората поне веднъж през живота си са усещали такъв тип болка.

За много хора, обаче ставните болки са се превърнали като част от ежедневието им. Лекарите, обикновено препоръчват физиотерапии и прием на лекарства. Тези терапии, не винаги дават очаквания ефект и, често последва „лутане“ сред аптеките в търсене на поредния чудотворен крем или хапче.

С днешната статия, ще се опитаме да ви спестим тези неприятни моменти и някое друго лекарство. Преди да започнем, обаче, сме длъжни да уточним, че най-добрите съвети за вашето индивидуално състояние, може да ви даде единствено лекар.

1. Криотерапията

Криотерапията е терапевтичен метод за лечение със студ, на температура от -60 до -100 С. Тя има невростимулиращ ефект, който въздейства и върху вагалния нерв. Вагалният нерв е свързан с регулиране на автономната нервна система, което означава, че той е свързан и с възприятието на болката и възпалителните процеси.

Чрез терапията със студ се постига и отпускане на дълбоко разположените мускулни групи, което облекчава ставите. Задължително е преди да потърсите подходяща клиника, в която се извършват такъв тип процедури, да се консултирате със лекар.

2. Олиготерапия

Олигоелементите са вид минерали, които се намират в човешкия организъм в минимални количества. Въпреки това, те са изключително важни за правилното функциониране на организма ни.

Установено е, че терапията с олигоелементи помага и за редуциране на болки и скованост в ставите. Магнезият и калият влияят релаксиращо на мускулите. Селенът е елемент с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Медта се препоръчва за ставен комфорт, а също така, приемът на олигоелемента има и превантивен ефект срещу артроза.

Минералите се приемат комбинирано, под формата на хапчета или сиропи между 1 и 3 пъти седмично, за период, не повече, от 4 последователни седмици.

3. Ароматерапия

Доказано е, че някои ароматни масла успешно намаляват болките в ставите и се борят срещу възпалителните процеси. По този начин, се подпомага възвръщането на ставната подвижност.

Определени ароматни масла, могат да се използват и за масаж на областите, около засегнатите стави, като оказват загряващ ефект, благотворен за ставите.

Балсамът от копаху, се използва дори от някои спортисти, с цел по-добро възстановяване след дълги тренировки. Това го прави отлично средство срещу проблемите в ставите. Лимоновият евкалипт и маслото от лежаща гаултерия са много ефикасни за болните стави.

Розмаринът, пък, притежава отпускащо действие върху мускулите, което благоприятства функциите на ставния апарат.

4. Лечение чрез билки

След като изброихме някои по-непознати и малко разпространени терапевтични подхода е време да пристъпим на една по-позната територия, а именно – билките.

Наясно сме, че билките са много полезни срещу настинки, главоболие, безсъние. Но може би малко от вас са чували за билколечение на болни стави.

Някои билки имат изразен противовъзпалителен и обезболяващ ефект:

  • Куркума – Макар и да е по-позната в кулинарията, куркумата, се оказва, е доста добро природно лераство. В билката се съдържа веществото куркумин, който е и нейна активна съставка.

Куркуминът блокира цитокините, които са свързани с възпалителните процеси в организма. По тази начин се редуцират и болките и възпалението в ставите.

  • Дяволски нокът – Познат и като харпагофитум, той има чудодеен ефект за ставите. Билката се бори успешно срещу болките в ставите, благодарение на иридоитите, открити в състава му. Те намаляват възпалителната реакция в организма и са силно препоръчителни за терапия срещу ревматизъм и артроза.
  • Спирея – Тази билка, макар и не много позната, може да се открие в по-големите билкарски магазини. Освен, че има противовъзпалителен ефект, спиреята е добре да се приема и след дългосрочен прием на различни лекарства, тъй като укрепва лигавицата на стомаха

Добре е да приемате билките под формата на запарка, но някои от тях се срещат и под формата на таблетки. Все пак, макар и това да са билки, следвайте указанията за прием дадени ви от опитните билкари и се допитайте до лекуващия ви лекар, за да предотвратите странични реакции.

5. Морска вода

От векове се знае, че морската вода е богат „извор“ на минерали и чучодейни вещества. Нейните полезни свойства оказват благоприятен ефект и върху ставите.

Освен, че съдейства за реминерализацията на костите и ставите, престоят в морска вода има и други положителни ефекти, свързани с опорно- двигателния ни апарат.

Разходките в морето и малко по-навътре от брега подобряват подвижността на ставите. Такъв тип активност е особено полезна за възрастни и трудноподвижни хора.

Във водата тялото тежи около 10 пъти по-малко, което прави раздвижването много по-лесно. Доказано е, че при артрит, артроза и ревматизъм, морската вода има дългосрочен лечебен ефект.

По нашите географски ширини са открити спа центрове и рехабилитационни клиники, които предлагат процедури с морска кал или затоплена морска вода. Установено е, че когато морската вода е затоплена до температура приблизително 35 градуса, микроелементите в нея успяват да преминат в организма ни. Така полезните съставки достигат до вътрешните органи и, съответно, до ставите и действат в дълбочина.

Морската кал е особено полезна за локализирани болки.