На всички е известно, че не следва да се притесняваме от лекарите. Въпреки това много хора се чувстват неловко да обсъждат определени въпроси.

Кои са всъщност тези въпроси, какви са причините да се срамуваме да ги задаваме на медицинските специалисти и какви са техните отговори?

1. Защо болят зърната?

Този въпрос вълнува много жени, но не всички се досещат към какъв лекар е необходимо да се обърнат.

В повечето случаи причината за болки в тази област е достатъчно безобидна. Болезнените усещания в тази област се дължат на цикличните колебания в рамките на менструалния цикъл.

Няколко дни преди началото на менструацията в кръвта се увеличава концентрацията на прогестерон и пролактин, което предизвиква задържане на течности в организма, подуване на гърдите, напрежение и болки в тях.

2. Допустимо ли е правенето на секс по време на менструация?

Всъщност гинеколозите не препоръчват правенето на секс в тези дни, тъй като по този начин се увеличава рискът от кръвотечение, а също и от проникването на инфекции в маточната кухина.

Особено голям рискът за жените, които страдат от заболявания на органите на малкия таз. Въпреки това лекарите не налагат тотална забрана за секс по време на менструация.

3. Защо сърби анусът?

Причините за този проблем, каращ човек да се чувства неловко, са няколко. Един от тях са хемороидите или аналните фисури.

Също така сърбежът в тази област може да бъде предизвикан и от гъбички, като например кандида, и бактерии, алергични и кожни заболявания, а също и някои системни патологии такива като диабет, панкреатит и чернодробни аномалии.

Причина за аналния сърбеж могат да бъдат и паразити. Но следва да се самолекувате. Във всеки случай, ако ви притеснява този проблем, следва да се обърнете към проктолог, който ще бъде в състояние да открие източника на проблема.

4. Защо постоянно човек може да изпитва нужда да уринира?

Ако позивите за уриниране са станали прекалено чести – повече от 10 пъти в денонощие, причините за това могат да бъдат няколко. Най-разпространената от тях е циститът.

Обикновено инфекцията се съпровожда от болки и пронизващи болезнени усещания, но понякога може да протича и безсимптомно. Ако имате такива подозрение следва да дадете урина за изследване, за да бъде открита евентуално инфекция.

Честите позиви могат да бъдат един от признаците на захарен диабет. Ако вие имате няколко от горепосочените признаци, обърнете се към ендокринолог, който най-вероятно ще назначи изследване нивата на кръвната ви захар.

Друга причина за проблема може да бъде хиперактивен пикочен мехур. За диагностика и откриването на причина за това състояние следва да се обърнете към уролог.

5. Защо косата мирише

С този неприятен проблем се сблъскват много хора, понякога миризмата съвсем не е свързана с хигиената. Човекът, който страда от синдрома на лошо миришещата коса, изпитва постоянно силен дискомфорт – колкото и често да той да си мие косата, неприятната миризма се появява буквално след няколко часа.

За съжаление често причината за това явление остава не напълно изяснена. На първо място, човек следва да посети дерматолог, за да се изключат някои заболявания като себореен дерматит и гъбички по скалпа.

Понякога причина за неприятната миризма на косата могат да бъдат и хормонални нарушения, включително и предизвикани от стрес /хипесекреция на андрогени/.