Много хора категорично се отказват да приемат назначените им от лекар лекарства под предлог, че не желаят да се „тровят с химии“. Но популярните целебни растения далеч не са толкова безопасни както е прието да се смята от повечето хора.

1. Корен на жен-шен

В България за първи път хората започват да проявяват интерес към жен-шена към средата на 70-те години на миналия век, когато ползите от това растение пишат много научнопопулярни издания.

С какво е полезен?

Като стимулатор жен-шенът е много по-ефективен от препаратите, произведени на основа на лимонената трева и на пантокрина. Жен-шенът може да се приема за ободряване, ако човек работни нощни смени, но за разлика от синтетичните препарати.

Това растение има и много други полезни свойства. Например, способства за понижаване на кръвните нива на холестерола и на глюкозата, което е много важно за профилактика на диабет.

Също така спомага за:

• подобряване на зрението в началните стадии на глаукомата;
• повишаване на тонуса на кръвоносните съдове;
• подобряване на половата функция;
• нормализира пониженото кръвно налягане;

С какво може да бъде опасен?

Препаратите, съдържащи жен-шен е важно да не бъдат приемани на деца до 12-годишна възраст, от хора, страдащи от безсъние, от повишена възбудимост и от епилепсия. Противопоказание за използване на тази билка е също хипертония и нарушения на сърдечния ритъм.

Тъй като жен-шенът намалява вискозитета на кръвта, той не може да се приема едновременно с повечето лекарствени средства за сърце, за понижаване на кръвната захар, препарати за нормализиране на кръвното налягане.

Едновременния прием на жен-шен с инхибитори на моноаминоксидазата /МАО/ може да доведе до безсъние, треперене на крайниците, главоболие и дори до маниакална психоза.

Жен-шенът не следва да се приема едновременно с кофеин, камфор, тъй като те усилват неговото действие и това от своя страна води до повишена възбудимост, раздразнителност.

Не следва жен-шенът да се комбинира с препарати, потискащи централната нервна система – барбитурати, невролептици, транквилизатори, тъй като те се явяват негови антагонисти.

Важно!

Обръщайте се към лекар, винаги го предупреждавайте, ако се лекувате с билки или билкови чайове. Те често са несъвместими с лекарствените препарати. Не следва да се приемат по-голямата част от билките и по време на бременност. Много от тях са токсични за плода и могат да доведат до спонтанен аборт и вродени патологии.

2. Гинко билоба

По целия свят гинко билобата влиза в 5-те най-популярните лекарствени растения.

С какво е полезна тази билка?

Екстрактът от неговите листа съдържа повече от 40 активни вещества. Те правят стените на кръвоносните съдове еластични, предотвратяват образуването на тромби.

Препаратите от гинко билоба предпазват от инфаркт и инсулт, атеросклероза, аритмии и астма. Също се препоръчват при влошена памет, световъртеж, шум в ушите, отслабване на слуха и зрението. В състава на гинко билобата влизат и антиоксиданти, което позволява това растение да се използва за борба със стареенето.

С какво е опасна?

Ако приемате антикоагуланти, разреждащи кръвта като например аспирин, не следва да приемате гинко билоба. Тъй като лекарственото растение притежава изразени антитромбоцитни свойства, тоест намалява способността на кръвта да се съсирва.

Взаимодействието на гинко билобата с лекарствените препарати може да доведе до прекомерно разреждане на кръвта и дори до инсулт.