Ментовият чай е много повече от прекрасен аромат. Освен с изтънчен вкус и усещане за свежест, ментовият чай ще направи много за вашето здраве и за добрия външен вид.

От връхчетата на косата до пръстите на ръцете и краката, цялото ви тяло ще се облагодетелства от многобройните му ползи. Нека видим 5 предимства на тази освежаваща напитка:

1. Действа като природно успокоително при силен стрес

Когато става въпрос за успокояване на напрежението и тревожността, ментовият чай винаги ще бъде един от най-добрите ви съюзници. Ментолът, който естествено се съдържа в това растение, е мускулен релаксант.

От своя страна отпускането на мускулите е един от най-важните компоненти при отърсването от стреса (нека вземем пример от йога, където един от основните моменти е мускулната релаксация).

А какво да кажем за ползите от отпуснатите мускули когато става въпрос за сън?

Научно е доказано, че пиенето на ментов чай преди лягане помага за по-спокоен и пълноценен сън през нощта. И още нещо - ароматната напитка не само ще ви помогне да се възстановите по-бързо от натоварването през деня, но и ще ви помогне да сънувате по-ярки сънища, което се дължи на някои съставки в растението.

2. Отпуска синусите

С началото на есенно зимния сезон, когато настинките станат редовно явление, е добре да превърнете ментовия чай в част от вашата ежедневна рутина.

Ментовият чай е известен като естествено прочистващо средство за белите дробове и синусите, а ако чаят е топъл, то това е още едно предимство при лечението на болно гърло.

3. Улеснява избавянето от излишните килограми

Ментовият чай потиска по естествен начин апетита и позволява за по-лесното му овладяване и спазване на набелязания хранителен режим. Пиенето на ментов чай, особено ако го смесите със зелен чай, може по естествен начин да стимулира вашия метаболизъм и да ви помогне при борбата с подкожните мазнини.

4. Помага за постигането на хубава кожа

Пиенето на ментов чай има много мек ефект върху хормоните като увеличава едва доловимо производството на естроген. Това може да помогне при хора с чувствителна кожа да решат проблемите си. Ако не усетите резултат, може да използвате чая от мента и за външно приложение . Тази благоуханна напитка повлиява благотворно изгаряния, обриви и редица възпаления, като помага по-бързо да се възстановите от тях.

5. Ефективен е и при стомашни проблеми

Ако това не е достатъчно, чаят от мента също е и чудесен природен лек за някои стомашни заболявания, включително подуване на корема и газове. Чаша от този прекрасен чай вечер преди лягане може да помогне за успокояване на тези проблеми, подобрява храносмилането и прави заспиването по-лесно и приятно.