Дифузната токсична гуша е заболяване на щитовидната жлеза, което се проявява с различни симптоми като повечето от тях са характерни за други заболявания.

В тази връзка токсичната гуша често протича незабележимо, но с прогресирането му е много вероятно развитието на осезаеми симптоми.

1. Сърдечни симптоми

За съжаление, един от най-разпространените симптоми при дифузна токсична гуша е тахикардията. Болните често не се досещат за това, че всичките им проблеми се дължат на нарушена функция на щитовидната жлеза.

По време на пристъпите на тахикардия честотата на пулса може да колебае от 90 до 120 удара в минута или повече. Усещането за сърцебиене може да възникне в гърдите, в главата, корема, ръцете и други части на тялото.

Но в началните стадии на заболяването симптомите могат да бъдат едва забележими.

2. Катаболитен синдром

Представлява съвкупност от симптоми, които могат да безпокоят болния с дифузна токсична гуша. На първо място това е безпричинното намаляване на теглото на фона на повишен апетит.

Първоначално човек може да не му обръща внимание. Също се нарушава и терморегулацията. Обикновено на болния му става горещо при достатъчно ниска околна температура.

При някои болни – особено такива на преклонна възраст, е възможно известно повишаване на телесната температура през нощта.

3. Очни симптоми

В началните стадии на заболяването вие можете и да не ги забележите. При базедова болест равномерно се разширяват зениците. У болния се развива т.нар. учуден поглед.

Важно!

При тиреотоксикоза, макар и компенсирана, поради дисбаланса на хормоните на щитовидната жлеза страда сърцето – ускорено сърцебиене, повишено кръвно налягане.

Това е много сериозно. И поради тази причина е необходимо непрекъснато лечение.

При тежки форми на дифузна токсична гуша е възможно възпаление на роговицата с поява на язва върху нея, което излага на сериозен риск зрението.

4. Симптоми от страна на нервната система

Едно от разпространените проявления на дифузната токсична гуша е прекалената суетност. Болните стават прекалено раздразнителни, като лесно се възбуждат, а освен това са и неспокойни.

Често при повишена активност на щитовидната жлеза се наблюдава треперене на пръстите, главоболие и мускулна слабост. Всички тези симптоми насочват за нарушена функция на нервната система.

5. Стоматологични проявления

Още един симптом, при който болният може и да не подозира наличие на проблем с щитовидната жлеза, това е множественият кариес. Често дифузната токсична гуша води до увреждане на зъбите, а понякога и до пародонтоза.

Ако при вас изключително бързо се развива кариозен процес, то освен зъболекар, би било редно да се обърнете и към други специалисти и най-добре към специалист по ендокринология.

При това заболяване щитовидната жлеза е дифузно увеличена, но степента на това уголемяване не съответства на тежестта на заболяването.

Обикновено при мъжете при изразена клинична форма щитовидната жлеза е увеличена незначително и се палпира много трудно, тъй като увеличението основно е в страничните части на жлезата, които са разположени плътно до трахеята.

В болшинството от случаите жлезата е дифузно увеличена до 2-ра 3-та степен и е плътна при напипване, което може да създаде впечатление за токсична гуша, особено ако увеличена несиметрично.

Кръвоснабдяването на жлезата е повишено и при натиск върху нея с фонендоскоп се чува систоличен шум. И в тази връзка съществуват и 5 степени на класификация на размерите на щитовидната жлеза.