Може би не е толкова голяма тайна, че в самолетите на нискотарифните компании микробите изобилстват.

Според ново проучване помещенията в тези самолети са много по-мръсни, отколкото повечето от нас си дават сметка, тъй като те рядко се почистват основно и таблите, в които се поставят храните и напитките за пасажерите често са пълни с микроби, като съдържат и следи от фекална материя, чиито източник в повечето случаи са мръсни памперси.

Кабините за пасажерите на повечето самолети са замърсени с бебешки фецес поради обстоятелството, че някои пътници използват масите, като най-удобното място за смяна на памперсите на бебето. Така че, освен ако не сте първият за деня пътник на борда на самолета, е много вероятно да погълнете и нещо друго, освен желаните от вас фъстъци и солети, тъй като масите, на които са таблите за хранене се почистват веднъж дневно.

Според повечето стюардеси тези маси не се почистват толкова често, колкото би трябвало, имайки предвид броят на пътниците, които ги използват. Те също посочват, че са били свидетели на смяна на памперси върху тези маси, които не са били почиствани между полетите.

Стюардесите отбелязват, че ако някога ни се случвало да изсипем ядките, които ядем върху таблата за хранене или просто сме я докоснали, е много вероятно да сме погълнали бебешки изпражнения.

Рециклираният въздух в самолетите, макар че се филтрира, е известно, че също е източник на болестотворни бактерии. По данни на Националния институт по здравеопазване на САЩ, микробите във въздуха са „отличен“ източник на простудна вирусна инфекция.

Циркулиращият въздух в самолетите е един от многото възможни източници на патогенни микроорганизми, на които лесно може да изложи човек.

През изминалата година Българският институт за стандартизация представи за обществено обсъждане два проекта на европейски стандарти, които първоначално бяха обявени от Европейския комитет за стандартизация.

Макар че с тях въвеждат определени стандарти, те са насочени единствено към качеството на въздуха и вибрациите в самолетните кабини, но не и критерии за спазването на определени хигенни правила за повърхностите в самолетите, като седалки, маси за хранене и тоалетни.

 Възможно ли е човек да се зарази с ебола в самолета?

По отношение на вируса ебола, здравните експерти отбелязват, че рискът от разпространението му в масовия транспорт като самолети, автобуси и влакове е незначителен.

Но ако самолетните кабини се почистват само веднъж на ден и ако много рядко се извършва пълна дезинфекция на цялото летателно средство, тогава рискът от заразяване с вирус, подобен на ебола, е може би значително по-висок, отколкото се смяташе досега.

Това е така, тъй като вирусът продължава да съществува в сухите настилки и във въздуха.

Според данните на лимитирани лабораторни изследвания при благоприятни условия вирусът ебола остава жизнеспособен по твърди повърхности в количество, което постепенно намалява в продължение на няколко дни.

Този факт също се потвърждава и официално от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията в разпореждане, издадено на 1.08.2014г.

Макар че натоварените самолетните кабини не могат да създават най-благоприятните условия, е възможно вируса ебола да се задържи върху повърхности като таблите за хранене, подлакътниците и възглавниците , особено ако заразеният човек се изпоти и се докосне до тях.

Съществува и възможност ебола вируса да се разпространи и чрез телесни течности, които се отделят при кихане и кашляне и най-вероятно ще попаднат върху масата и таблата за хранене върху нея.