Неотдавнашно изследване показа, че колкото по-големи порции млечни продукти употребяват възрастните, толкова по-голям е процентът на наситените мазнини от техния общ калориен прием, което безусловно не е много добре.

Но от друга страна въпреки завишеният прием на наситени мазнини, когато човек консумира млечни продукти той си набавя много ключови хранителни вещества като белтъчини, калций, магнезий, фолиева киселина, витамини В1, В2, В6, В12, а също и мастноразтворимите витамини А, D и Е.

Приеманото количество от всички тези безспорно полезни вещества нараства заедно с увеличаването на консумацията на млечни продукти.

Но все пак как можем да си набавим всички тези хранителни вещества от млечните, без да нанасяме вреда на тялото си? Отговорът се крие в млечните продукти с ниско съдържание на мазнини!

При намаляване на количеството мазнини в млечните храни, се понижава тяхната калоричност, наситените мазнини и холестерола. Същевременно количеството на белтъчините, на калция, а също и повечето други витамини и минерали остава високо.

5 причини да употребявате повече млечни продукти

Ето 5 причини да добавите млечни храни с ниско съдържание на мазнини в своя порцион:

• Калций и белтъчини

Някои млечни продукти съдържат впечатляващи количества от двата макронутриента, които за всеки от нас са жизнено необходими – калций и белтъчини.

За съжаление сладоледът съдържа много малко от тези 2 хранителни вещества, но прясното мляко, киселото, йогурта, изварата с ниско съдържание на мазнини, а също и обезмаслената съдържат огромното количество белтъчини и калций в само една порция.

Малка чаша обикновен немазен йогурт, например ще ви осигури 1/3 от ежедневната препоръчителна доза калций, също и 17% от необходимото ви количество белтъчини.

• Костна плътност

Набавянето на калций от храната, а не от хранителни добавки, способства за поддържането на вашите кости в добро състояние.

Изследване, проведено във Финландия, показало изменения в плътността и дебелината на костите на момичета от 10 до 12-годишна възраст, чиито хранителен режим бил допълнен със сирене, калций или калций плюс витамин D.

Установило се, че момичетата, които употребявали сирене, имат по-голяма костна маса в сравнение с другите изследвани групи.

• Кръвно налягане

Испански учени, които изследвали повече от 5000 души в зряла възраст, установили, че тези, които употребявали млечни продукти с ниско съдържание на мазнини /основно обезмаслено мляко, а също и мляко с много ниско съдържание на мазнини/ имали с 54% по-малки шансове да получат високо кръвно налягане за период от 2 години в сравнение с тези, които употребявали по-малки количества млечни продукти с ниска масленост.

В миналото се е подозирало, че калцият е възможно да влияе на кръвното налягане.

Но испанските изследователи установили, че само калцият съдържащ се в млечните продукти с намалена масленост, е свързан с риск от ниско кръвно налягане.

Изследователите предполагат, че този ефект би могъл и да е свързан с белтъчините, установени в млечните продукти с ниска масленост /например казеин и суроватка/, които е възможно да оказват аналогично действие като лекарствените препарати за сваляне на кръвното налягане.

• Метаболитен синдром

След проучването на данните от 827 мъже и жени иранските изследователи стигнали до извода, че тези, които употребявали млечни продукти били по-тънка талия и с по-малък риск от развитие на затлъстяване.

• Тегло

Най-новите изследвания показват, че калцият в действителност е възможно да способства за регулирането на телесното тегло.