В предишна статия ви описахме пет причини, поради които жените не обичат да правят секс или просто не го практикуват.

Сред тях са прекалено динамичният живот, страничните ефекти на някои лекарства, между които и контрацептиви, това, че някои жени не харесват тялото си.

Но има още пет причини за тишината в спалнята, за които ще ви разкажем днес.

1. Той просто не е вашият човек

Вие може да си имате съвсем нормално либидо, но "двигателят" на вашия партньор да е в застой. Може да става дума за емоционално оттегляне, казва д-р Боб Берковиц, съавтор на проучване за сексуалното привличане между мъжете и жените.

"Обичайните проблеми между съпрузи и съпруги почти винаги се проявяват в спалнята", казва той.
Една от причините за отчуждението може да бъде някакво емоционално страдание на партньора. Или пък той може просто да очаква от вас да сте сексуално по-разкрепостени.

Съвет: В никакъв случай не внушавайте на партньора си чувство за вина. "Разбираемо е жената да се чувства отхвърлена, но в никакъв случай не бива да напада партньора си с упреци от рода на: "Какво, по дяволите, става?", или пък: "Ти ми изневеряваш!", казва д-р Бърковиц.

Трябва да бъдем особено внимателни с мъжете в такава ситуация, тъй като тя е деликатна, а те инвестират твърде много в своята сексуалност.

2. Вие сте в депресия

Когато жените са изпаднали в черна дупка, е нормално желанието им за секс да се изпари. В такива депресивни състояния те са склонни да се изолират, казват експертите, и срещу това не помагат дори най-романтичните отношения.

В случая могат да помогнат антидепресантите, но някои от тях засягат способността ви да получите оргазъм.

Съвет: Ако забележите промени в сексуалното си желание, след като започнете да взимате нови лекарства, уведомете вашия лекар; той може да ви предпише алтернатива. Помислете и за различни пътища за лечение.

"Психотерапията не причинява сексуална дисфункция и е ефективна, особено при лека до умерена депресия", казват специалистите. Упражненията също помагат - те повишават настроението и енергията и увеличават притока на кръв към гениталиите.

3. Вашият човек е зависим от "Виагра"

Зависимостта на партньора ви от сексуалния стимулант "Виагра" - състояние, което западната медицина нарича "виагризация", може да се получи не само при възрастни мъже.

Младите също прибягват до синьото хапче, защото страдат от еректилна дисфункция, или просто за да подобрят представянето си в спалнята. Резултатът обаче може да е физическо и емоционално прекъсване на връзката.

"Мъжът, взимайки лекарството, е готов да действа, но жената се нуждае от повече време, за да се възбуди", предупреждават сексолози.

Съвет: Експертите препоръчват партньорите да намерят време за откровен разговор на тема секс, без обвинения и без упреци.

Този разговор не бива да се провежда в леглото и в него партньорите трябва открито да поговорят за сексуалните си взаимоотношения.

4. Обичате вибратора си повече от партньора

Използването на вибратор вместо реален секс с партньора е доста по-честа практика, отколкото някои си мислят. Вибраторът е по-прост и по-достъпен "инструмент", отколкото мъжкия пенис.

Няма нищо лошо в това да включите секс играчки в любовния си живот, но да станете зависими от вибратор или дори да го предпочитате пред партньора си, може да се окаже сериозен проблем.

Съвет: Ако наистина са пристрастени към вашия вибратор за сметка на отношенията ви с партньора, говорете с терапевт, за да придобиете реална представа за връзката си, препоръчват експертите.

Ако вибраторът ви дава по-голямо удовлетворение от секса с партньора, опитайте някои нови пози или поне използвайте вибратора по време на любовната игра с партньора си.

5. Вие сте болна или уморена

Някои жени, лекувани за ниско либидо, се оказва, че имат ендокринен проблем, като недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза. То може да доведе до изтощение, депресия, ниско сексуално желание и проблеми с плодовитостта.

Жените, които имат хронични заболявания, като например фибромиалгия, анемия, диабет, или ревматоиден артрит, може да не са в настроение за секс, или да чувстват умора или болки в тялото.

Съвет: След като се установи и коригира състоянието на щитовидната жлеза или анемията, всякакви симптоми трябва да се разсеят.

Ако се борите с хронично заболяване, трябва да се фокусирате върху алтернативни начини за постигане на сексуално и чувствено удоволствие, препоръчват специалистите.