Ракът може да повлияе на мъжете и жените еднакво, но някои видове рак са по-склонни да се проявяват по-често при мъжете.

Според последни доклади на американско сдружение, отговарящо за раково болните излиза, че коварната болест е отнела повече от 310 000 човешки живота през 2014г.

Малко по-надолу ще ви представим най-често срещаните видове рак сред мъжете и няколко начина, с които ще увеличите шансовете си да се предпазите от тях, преди да е твърде късно.

1. Рак на простата

Ракът на простата е е водещ по смъртни случаи в САЩ през 2014г..

Само в САЩ, хората страдащи от рак на простата са близо 1 000 000 души.

Афроамериканските мъже имат най-висок риск от този вид рак.

За да се предпазят от него е добре да не са пушачи, да се хранят здравословно и да се движат, което ще намали съдържанието на мазнини в организмите им и ще ги направи физически здрави.

2. Рак на белите дробове

Въпреки че ракът на простата е по-често срещан при мъжете, ракът на белите дробове е много по-смъртоносен и обикновено носителите на тази болест умират много по-бързо.

През 2014г. над 120 000 души са диагностицирани с този вид рак. Близо 90 000 от тях са починали още същата година.

Най-добрите начини за предотвратяване риска от прихващане на неизлечимата болест са свързани с отказването на тютюнопушенето, дори и пасивното!

Около 80% от смъртните случаи при този вид рак са свързани с тютюнопушене.

Също така излагането на газ радон е смъртоносно. Смята се, че след пушенето, това се нарежда на второ място по смъртни случаи, при хората заболели от тумори в белите дробове.

3. Рак на дебелото черво

Повече от 75 000 души са диагностицирани с този вид рак през изминалата 2014г..

Въпреки че ракът на дебелото черво засяга всякакви етноси на всякаква възраст, мъжете около 50 годишна възраст са най-уязвими към него.

Здравословният начин на живот би ви предпазил от това заболяване, но ако сте пушач, употребявате прекомерни количества алкохол, водите заседнал начин на живот, без да спортувате вие сте потенциално уязвим към тази болест!

4. Рак на кожата

Този вид рак взима около 6000 жертви всяка година. В САЩ се диагностицира като най-смъртоносния вид рак, познат на човечеството, въпреки че учените все още спорят.

За да се предпазите от тази болест е препоръчително да използвате слънцезащитен крем, когато ходите на плаж и да се пазите от ултравиолетови лампи.

Също така е добре да не се препичате дълго на слънце, да носите очила и дрехи с дълъг ръкав. Солариумите са изключително вредни за човешката кожа и за това е по-добре да се избягват, ако искате да намалите риска от прихващане на коварното заболяване.

5. Неходжкинов лимфом

Около 40 000 души са били диагностицирани с тази болест през 2014г.. Този вид рак се заражда в имунната система.

Смята се, че е по-често срещан при мъже, страдащи от ХИВ или СПИН, поради отслабената им имунна система.

Въпреки това, неходжкинов лимфом често се появява без никакви рискови фактори.

Мъжете трябва да практикуват безопасен секс, за да намалят риска от заразяване с ХИВ и дтуги полово-предавани болести.

Здравословният начин на живот може да ви предпази от появата на този неприятен гост.

Поддържайте здравословно тегло, хранете се нормално, практикувайте физически упражнения и се постарайте да изключите стреса от своето ежедневие!