Въпросите за сърцето объркват хората още от зората на времето, когато са пишели сонети и са посвещавали цели книги на смисъла на любовта. Разберете защо сексът и смехът са полезни за здравето на сърцето, а лошите новини могат буквално да го „разбият“.

Защо сърцето е символ на любовта?

Сърцето се е превърнало в универсален символ на любовта. Гърците са вярвали, че в сърцето се е „настанил“ човешкия дух. Китайците са го смятали за центъра за щастие, а египтяните са определяли емоциите и интелекта като сърдечни функции.

Никой не е сигурен за точния произход на асоциацията за любовта, но една от идеите е, че сърцето е придобило своята „запазена марка“ в древногръцкия град Кирена, днес съвременна Либия. В колонията е било известно растение, наречено „Silphium“, което има форма на символа за сърце. Растението е притежавало лечебни свойства, а това вероятно също е причина за употребата му като билков контрацептив.

Разбито сърце

Раздялата с любим човек или новината за смъртта на близък може да доведе до разбити сърца и повишен риск за инфаркт показват проучванията. Подобна травма може да предизвика освобождаването на стрес хормони в кръвния поток, които временно „зашеметяват“ сърцето. Получените симптомите наподобяват тези на инфаркт, наблюдава се болка в гърдите и затруднено дишане. Този тип свиване на сърцето е причина да си вземете почивка.

Мощно изпомпване

В рамките на минути, сърцето може да изпомпва кръв до всяка клетка в тялото. За един ден се отчитат около 100 000 сърдечни ритъма, които обогатяват кръвта с кислород и помагат за равномерно и разпределяне във всички кръвоносни съдове.

Попитайте сърцето си

Скорошно проучване установява, че една чаша вино може да се отрази благоприятно на сърцето ви. Учените приписват ползите на червените гроздови зърна, пълни с антиоксиданти. В лабораторни условия са проведени експерименти с плъхове, които показват, че гроздовата напитка защитава сърцето. Просто трябва да го послушате при избора на бял или червен сорт.

Смеха

Изследванията показват, че бурният смях може да доведе до лигавица по стените на кръвоносните съдове. Освен, че помага да се отпуснете и същевременно увеличава притока на кръв в продължение на 45 минути. Увреждането на ендотела може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове и да причини сърдечно-съдови заболявания.

Големи сърца

Някои хора наистина имат по-големи сърца от други, но вместо знак за обич, уголеменото сърце може да предупреждава за болест. Най-честият вид, наречен дилатативна кардиомиопатия се среща, когато камерите на сърцето се простират и уголемяват. Издуването лишава органите от достатъчно кръв в тялото, ако не се лекува може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Женските сърца

Когато става въпрос за изследвания в областта на сърдечносъдовите заболявания, мъжете попадат под светлината на прожекторите. В продължение на десетилетия на сърдечните болести и инфаркти е гледано като индивидуално заболяване. Всъщност сърдечните болести убиват 500 000 американски жени всяка година и 50 000 мъже. Друго различие между половете е, че жените не изпитват задушаваща болка в областта на гърдите, при тях се наблюдава стягане, гадене, болезненост в гърба и челюстта или натиск върху сърцето.

Секс

Изследване, в което участват 2500 мъже на възраст 49-54 години установява, че постигането на оргазъм най-малко три пъти в седмицата, понижава наполовина вероятността от смърт в резултат на коронарна болест на сърцето. За да блокирате основните здравни проблеми и възможността от заразяване с полово предавани болести се отдавайте по-често на интимни удоволствия. Според някои специалисти, енергичната сексуална сесия може да удвои сърдечната честота на човека и да изгори около 200 калории, които са равносилни на 15 минути бягане.