Съществува мит, че слабото телосложение е показател на здравето и красотата. Безспорно слабите имат по-малко шансове да развият захарен диабет, атеросклероза и хипертония. Но има заболявания, които засягат хората с пищни форми значително по-рядко.

1. Ревматоиден артрит

Системно заболяване, причините за което все още не са напълно известни. Проявява се с болка, подпухване на ставите, деформация и постепенна загуба на двигателни функции.

Освен засягането на костно-мускулната система, атритът се съпровожда със слабост, умора, анемия, повишена температура, загуба на апетит, депресия и други астенични симптоми.

Важно!

При много ниска телесна маса може да се наблюдава прекратяване на месечния цикъл като реакция на организма на недостатъчното тегло. Тъй като мастната тъкан е не само източник на енергия, а също и място за синтез на полови хормони.

Изследване на шведски учени от Университета Лунда показали, че ревматоидният артрит се развива при хора с висок индекс на телесната маса с 63% по-рядко, отколкото при слабите. Особено утешителна е тази прогноза за мъжете, при които мазнините се отлагат в областта на корема – абдоминален тип затлъстяване.

2. Остеопороза

Както и преди сме коментирали – метаболитно заболяване на скелета, характеризиращо се с понижаване на костната плътност, прекалена крехкост на костите и висок риск от фрактурите. Известно е, че провокиращи фактори на дадената патология са:

• Крехко телосложение;
• Ниско тегло – жени – под 50-56 килограма; мъже – под 70 кг;
• Висок ръст – жени – от 172 см; мъже – от 183 см;
• Напреднала възраст;
• Непоносимост към лактоза;

3. Старческо слабоумие

До неочакваното заключение достигнало изследването на британски учен – пълните хора с 18% по-рядко страдат от старческо слабоумие, отколкото тези с нормална или ниска телесна маса.

Британският изследовател събрал данните от 2 милиона души на възраст над 55 години, и установил – колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-малка е вероятността от дефицит на витамините Е и Д, предпазващи мозъкът от старческо слабоумие.

4. Забавена регенерация на клетките

Учените от университета на град Чикаго установили, че мастните отлагания способства за бърза регенерация на клетките, а това означава, че рани, порязвания, ожулвания при пълните хора заздравяват по-добре и за по-кратко време.

Също така мастната тъкан предпазва вътрешните органи, задържа в организма топлина и енергия, необходима за борба с възпалителните заболявания и за по-бързото оздравяване.

5. Преждевременна еякулация

Тази новина навярно ще зарадва мъжете – излишните килограми повишават издръжливостта в леглото.

Това се случва, поради образуването и натрупването в мастната тъкан на естрадиол – хормон от групата на естрогените, който отговаря за понижаване на чувствителността и увеличаването на продължителността на същинския полов акт средно до 7 минути.

Същевременно за формирането у мъжа на фигура с женски тип и гинекомастия – също е по-негова вина, затова е необходимо да изберете по-малкото зло.
Същевременно в допълнение към горното да добавим, че при жените ниската телесна маса може да доведе и до заболявания на ендокринната система.

Затова неслучайно мъжете предпочитат да създават семейство именно с леко пълни жени, а и учени потвърдиха, че големият обем на ханша при жените е гаранция за здраво и умно бъдещо поколение. И вероятно тези предпочитания на мъжете за жени за създаване на семейство са обусловени от еволюцията, чиято цел е създаване на здраво потомство.