Някои експерти в областта на здравословното хранене съветват да се консумира различна храна за поддържане на добро здраве.

Но американски учени твърдят, че такова хранене води до метаболитни нарушения.
Сътрудници на университета в щата Тексас установиха, че най-добрият начин за поддържане на добро здраве е правилното меню. По време на изследванията учените проучили начинът на живот на 6814 доброволци.

Изучавайки общото количество различни хранителни продукти, а също и анализирайки показатели като калоричност на храната и нейния състав, специалистите отговорили на въпроса колко вредна може да бъде разнообразната храна. Освен това експертите измерили нивото на съдържание на растителните влакна, солта, транс мазнините.

5 години по-късно авторите на проучването открили връзка между обема на талията на доброволците и диетата. След 10 години учените установили кои от участниците на изследването се е развил диабет втори тип.

Следва да се отбележи, че обемът на талията позволява да се определи нивото на абдоминалните мазнини и рискът от нарушаване на обменните процеси.

Резултатите от експеримента показват, че при хората с разнообразен хранителен режим обемът на талията се увеличил със 120% в сравнение с тези доброволци, които се придържали към определена диета.

Установило, че предпочитащите разнообразна храна много по-рядко от останалите хора употребявали здравословни храни, а вредните такива по-често се появявали на тяхната трапеза.

Например, при такива доброволци рядко възниквало желанието да ядат плодове и зеленчуци, а захарни изделия те употребявали твърде често.

Неотдавна учените направиха още едно любопитно откритие – установили, че почистването на кухнята спомага на човек да се избави от наднорменото тегло.

Специалисти от Корнелския университет съобщили, че представителките на нежния пол, които оставят храна на масата, много по-често преяждат.

До подобни заключения учените достигнали след подробно изучаване на 200 снимки на кухни.
Така дамите, които не вдигали храната от масата, добавили по 9 килограма към теглото си, в сравнение с тези участнички, които я прибирали.

Още по-неблагоприятен фактор се оказало присъствието на безалкохолни напитки, тъй като присъствието на такива напитки на масата довеждало до увеличаването на телесната маса с 12 килограма.

Същевременно, учените съветват да оставяме плодове на видно място, които позволяват да се отслабне с 6 килограма.

Но и с тях трябва да се внимава, тъй като прекаляването води до постепенно напълняване, а също и до доста сериозни проблеми с храносмилането – усещане за подуване на корема, повишено отделяне на газове, понякога се появява и диария, особено ако се преяде с презрели плодове или пък бъдат смесвани различни видове.

Някои плодове като гроздето например пък способстват за увеличаване на апетита. И затова не се учудвайте, че след като хапнете сладко грозде много силно ви се прияде и до такава степен, че да преядете.

Прекаляването с банани обикновено води до повишено образуване на газове и усещане за подуване на корема, което остава поне до следващото изхождане. Затова бъдете особено внимателни с мярката при консумацията на плодове.

От ягодите, които все още се намират по пазарите, пък е възможно развитие на алергична реакция, но разбира се, ако се прекалява с тях, макар и да са изключително полезни за черния дроб и за кожата, прекомерната им консумация ги прави вредни за здравето не само на храносмилателната система, но и като цяло.