Миналият месец Световната здравна организация проведе седмица на правилното използване на антибиотиците.

Днес един от най-страшните световни проблеми е нарастващата устойчивост на бактериите към антибиотиците, тоест патогенните микроорганизми са нечувствителни към препаратите.

Терапията с антибиотици, която още в средата на миналия век се смяташе за истинско чудо и панацея срещу всички беди, сега преживява далеч не най-добрите времена. И все по-често ставаме свидетели на коментари, че антибиотиците са не толкова полезни, колкото вредни.

Защо опасността от неефективност на антибиотиците надвисна над света? Има няколко причини:

1. Самоназначаване и лечение на антибиотици със заболявания от вирусен произход, например грип и остри респираторни вирусни инфекции.
2. Несъблюдаването от пациентите на дозите и сроковете за прием на лекарства;
3. Повсеместна употреба на антибиотици за всеки случай;
4. Голямото разпространение на неоригинални антибактериални препарати, несъответстващи на стандартите за качество;
5. Използване на едни и същи антибиотици в аграрния сектор и в животновъдството;

И това са само някои от причините, поради които бактериите стават все по-устойчиви към лекарството и защо престават да действат, когато са необходими.

За важността на формата и съдържанието

Наскоро у нас беше проведено социологическо проучване, като участниците трябвало да отговорят на въпроса дали правилно използват антибиотиците. За съжаление, около 21% от участниците отговорили, че ги пият и при обикновени настинки и грип.

Като често ги назначават сами на себе си, като не следват препоръките на лекарите. Именно тези необмислени действия на хората „помагат“ на бактериите да станат по-силни и да се приспособят към много видове антибиотици.

На въпроса кой е последният антибиотик, който сте приемали, участниците в социологическото проучване признали, че последният път използвали тетрациклин – 4%, азитромицин – 14% и амоксициклин – 36%.

Оказало се, че формата на отпусканите лекарствени средства е също важна за читателите. На въпрос коя е най-удобната и ефективна форма на препаратите, според тях това са разтворимите таблетки. 17% - са за парентералното въвеждане, тоест чрез инжекции, 15% се доверяват на капсулите, 14% - на таблетките.

Особено много въпроси възникват у родителите, когато лекарят назначава сериозното лекарство на боледуващото им дете – толкова ли е ефективен този антибиотик? А не предизвиква ли дисбактериоза? И как изобщо ще накарат детето да пие толкова неприятно на вкус лекарство?

Според лекари за съжаление, бактериите сега могат да бъдат нечувствителни към всички видове антибиотици.

Най-голямо безпокойство предизвиква устойчивостта на пневмококите – основни причинители на респираторни инфекции към макролидите, която се формира в България през последните 5-10 години и в отделни градове достига 40%. В резултат практически цял клас антибиотици беше загубен за терапия на инфекции на дихателните пътища.

И основно, поради безконтролно използване на отделни препарати – най-често заради 3-дневен курс на азитромицинсъдържащи лекарства. Тетрациклините също губят позиции – резистентността на основните причинители към тях достигат 25-30%.

Но съществуват антибиотици, които, въпреки много десетилетия на широко използване, запазват своята активност. Към тях се отнасят амоксициклините, които се използват като основни за терапия на инфекции на дихателните пътища по целия свят.

Немаловажна роля в борбата с антибиотичната резистентност играе форма на доставка на активното вещество към огнището на инфекцията в достатъчната концентрация и без загуба на негова ефективност. Много пациенти смятат, че парентералното въвеждане осигурява по-голяма действеност, но това невинаги е така.