Сусамовият тахан е, със сигурност, една най-подценяваните здравословни храни, носеща страшно много ползи за човешкия организъм. Той не е особено популярен, особено при представителите на по-младото съвременно население, което е доста жалко, защото е един от най-добрите източници на полезни мазнини.

Вече сме уточнявали, че мазнините, както всяко друго хранително вещество, неслучайно съществуват и ограничаването им може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Разбира се, под мазнини, не разбирайте вредните транс мазнини, които няма да донесат нищо друго на организма ви, освен излишни килограми и целулит в повече, ами именно полезни омега-3 и омега-9 мазнини.

Сусамовият тахан е несъмнено един от най-добрите източници както на полезни мазнини, така и на белтъчини – в 100 г от него се съдържат между 20 и 30 г, тоест – белтъчините се равняват на цели 20% от състава му. Поради тази причина, той е част от всекидневното меню на много спортисти и активно трениращи хора.

Обаче, също така, благодарение на високите количества мазнини в него, е и много калоричен и е добре да внимавате по колко си позволявате на ден – в 100 г се съдържат около 600 калории.

Сусамовият тахан се продава в почти всички био магазини, но можете да го срещнете и по големите супермаркети. Има два вида суров сусамов тахан – светъл и тъмен, като се смята, че тъмният е по-здравословен, тъй като се добива от абсолютно цялото семе, а не само от беленото такова, както стоят нещата при въпроса със светлия суров сусамов тахан.

Редовната консумация на сусамов тахан, но в правилните количества, може значително да подобри здравословното ви състояние.

1. Засилва имунната система

Сусамовият тахан е страшно богат на всякакви витамини, измежду които най-вече на витамин Е, витамин В1, витамин В2 и витамин В6. Това са жизненоважни витамини, които обаче, за жалост, са в недостиг при невероятно много хора.

Продължителната им липса може да доведе до много сериозни здравословни проблеми, затова е добре да следите ежедневния си прием. Няколко лъжици от сусамовия тахан ще са напълно достатъчни, за да балансират количествата им.

2. Заздравява костите

Редовният прием на сусамов тахан чувствително подобрява състоянието на костната ни система. Защо ли?

Защото той е невероятно богат източник на калций. Всички знаем колко важен елемент е калцият и нещата, за които той спомага. Поради тази причина, сусамовият тахан силно се препоръчва и при хора, страдащи от остеопороза или някакво друго заболяване от подобен род.

3. Дава енергия

Високата му калоричност и голямото количество на какви ли не полезни хранителни вещества в състава му се проявява тук най-забележимо. Сусамовият тахан е добре да бъде консумиран в началото на деня, защото осигурява на човешкия организъм страшно много енергия и буквално го зарежда със сили и добро, весело и оптимистично настроение.

4. Успокоява стомаха

Сусамовият тахан е като балсам за стомаха ни, особено комбиниран с пчелен мед, при положение, че медът е истински. Също така, може да бъде комбиниран с канела, като по този начин засилва метаболизма, дори още повече.

5. Засища

Високата му мазнинност е показател, че организмът ни няма да тръгне да го разгражда първо него. Поради тази причина, той остава в стомаха ни по-дълго време и ни държи сити, което може да е доста полезно при една диета или хранителен режим.