В авторитетното американско издание за невронаука наскоро публикувани резултати от проведени изследвания, чийто предмет е свойството на омега-3 мастните киселини да защитават нервните влакна, способствайки за тяхната регенерация.

Източникът на киселините е рибни мазнини.

Приеманите чрез храната рибни мазнини притежават широк спектър от полезни свойства – това е стабилизация на големите клетки, имащи голямо значение за развитието на алергични реакции, положителното въздействие върху кожата и лигавиците, а също и влиянието им върху нормалния растеж и развитие на организма.

Тъй като човешкият организъм не може да синтезира омега-3 мастни киселини, то следва в менюто да се включват храни , богати на тях.

При увреждания на нервните влакна в резултат на нещастен случай, при получаване на травма, на пациентите е възможно да им се наложи да търпят силни болезнени усещания или пък да се стигне до парализа на мускулната тъкан, което означава инвалидност на човека.

Същевременно процесът на възстановяване на нервните влакна след възникване на травми протича много бавно. А омега-3 мастните киселини оказват значително влияние върху скоростта на възстановяване на нервната тъкан след настъпване на нейното увреждане.

Способност за възстановяване

Нервната система се състои от централна и периферна. Последната отговаря за обмена на информация между главния, гръбначния мозък и останалите части на тялото. Учените съсредоточили проучванията си върху периферната нервна тъкан.

Периферните нервни влакна притежават способност за регенерация. Но въпреки постиженията на съвременната хирургия, повече или по-малко пълно възстановяване на тази тъкан се осъществява само в случай на незначителното им увреждане.

По време на провеждането на изследванията учените работели с изолирани влакна нервна тъкан, взети от тялото на лабораторни мишки. Те предизвикали увреждане на изследваната тъкан, подобни на тези, които възникват в резултат на нещастни случаи и при получаване на травми – поради механично въздействие или кислороден глад.

Механичното въздействие и кислородния глад в експеримента довели до загиването на значителен брой неврони от изследваната тъкан.

Било установено, че обогатяването на клетките на нервната тъкан с омега-3 мастни киселини понижавало вероятността от загиване на дадените клетки при механично въздействие и кислороден глад – количеството на загиналите неврони намаляло.

При следващия етап на изследването специалистите проучили влиянието на омега-3 мастните киселини върху влакната на седалищния нерв. Било установено, че тези киселини помагали на организма на лабораторните мишки по-бързо да се възстанови след възникване на травми на седалищния нерв.

Същевременно използването на омега-3 мастни киселини довеждало до увеличаване на степента на възстановяване на организма на животните.

Предходни изследвания показват, че омега-3 мастните киселини могат да оказват благотворно влияние в случай на развитие на редица неврологични заболявания.

Резултатите от новото изследване показват, че тези киселини играят определена роля в регенерацията на периферната нервна тъкан след възникване на увреждания върху нея, посочва един от авторите на такова изследване, което било специално насочено да проучи как омега-3 мастните киселини се отразяват на способността на нервните тъкани да се възстановяват.

Но все пак изследователят посочва, че за потвърждаване на тези свойства на тези полезни киселини е необходимо провеждането на допълнителни изследвания.

За омега-3 мастните киселини е известно също така, че имат и противовъзпалително действие и дори намалят риска от развитието на някои видове злокачествени заболявания, сред които е и ракът на простатата.