Ибупрофенът е популярно болкоуспокояващо, което принадлежи към клас медикаменти, наречени нестероидни противовъзпалителни средства.

В момента лекарството се отпуска, както със така и без рецепта. То също се използва за облекчаване на характерните симптоми на заболявания и състояния като менструален дискомфорт, обостряния на артрит и главоболие.

Но макар и ибупрофенът да е ефективен като болкоуспокояващо средство, той също е свързан с повишен риск от инфаркт и инсулт. И с оглед избягването на тези опасности по-долу са посочени 5 природни алтернативи на ибупрофена, които ще ви осигурят облекчение.

Босвелия

Силните противовъзпалителни свойства на това индийско растение се дължат на съдържащите се в него босвелиеви киселини, за които е доказано, че подобряват кръвообращението, включително и на ставите и предотвратяват прогресията на възпалителните процеси чрез възпиране навлизането на белите кръвните клетки в засегнатите тъкани.

Босвелията се предлага в повечето аптеки като крем за локално приложение и е позната и под наименованието индийски тамян.

Капсаицин

Това е съединението, което придава специфичният вкус на лютите чушки. То може да се използва локално за облекчаване на болките на нервите, мускулите и ставите.

Научно е установено, че неговите аналгетични свойства се дължат на факта, че то възпрепятства предаването на сигналите за болка към мозъка.

Предлага се под формата на кремове или гелове, които са с различна ефективност. Но е необходимо да се измиват ръцете след използването на продуктите с активна съставка капсаицин и да се избягва контакт с очите.

Куркумин

Активната съставка на популярната подправка куркума действа като болкоуспокояващо, блокирайки белтъците, които могат да стимулират развитието на възпалителен процес .

Също така куркуминът блокира функцията на невротрансмитерите и се преустановява изпращането на сигнали за болка към мозъка.

Активната съставка на куркумата притежава и допълнителни свойства, които се свързват с намаляване на вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер, както и на някои видове злокачествени заболявания.

Куркуминът може да се приема под формата на таблетки или да се добавя към храните.

Омега-3 мастни киселини

Мастните киселини, които се съдържат в храни като сьомга и други видове студеноводни риби и в някои ядки като орехите, притежават силни противовъзпалителни свойства.

Те са доказано полезни за хората с артритни заболявания или храносмилателни проблеми като възпаления на червата. Омега-3 мастните киселини спомагат за подобряване на сърдечната функция, тъй като се наблюдава понижаване на кръвното налягане и действат като естествени разредители на кръвта.

Кора от бяла върба

Активната съставка в кората е салицин, която се превръща в стомаха в салицилова киселина и която е идентична с тази на аспирина.

Макар че кората от бяла върба притежава противовъзпалителни и аналгетични свойства, за разлика от аспирина тя не дразни стомаха и може да се използва ежедневно за облекчаване на болката, ограничаване на възпалителни процеси и за понижаване на телесната температура при треска. Обикновено се приема като тинктура и може да се разрежда с вода.

Ибупрофенът може да бъде ефективен аналгетик, но при по-честа употреба може да създаде сериозни здравословни проблеми, които е най-добре да бъдат избегнати.

Естествените негови алтернативи, споменати по-горе не предизвикват такива усложнения, но осигуряват идентично облекчаване на болките и спомагат за ограничаване и впоследствие пълното елиминиране на възпалителните процеси.