Всички знаят, че прекомерната употреба на мазна храна се отразява неблагоприятно на фигурата, на сърдечната функция, на кръвоносните съдове, на състоянието на кожата…

Но опитите за пълното изключване от хранителния режим на мазните храни води до появата на други здравословни проблеми.

Мазнините също са важна част от здравословното хранене като белтъчините, въглехидратите и витамините.

Техният недостиг води до появата на проблеми с кожата, до нарушаване на психическото състояние, до бърза умора, до общо лошо здравословно състояние и до други нежелани последствия.

Съществуват признаци, по които може да се определи недоимъкът на мазнини в хранителния режим. Ако установите тези признаци у себе си, то причина може да бъде именно недостатъчния прием на мазнини чрез храната.

Най-правилно е този дефицит да се компенсира чрез употреба на храни, богати на полиненаситени мастни киселини, а също и на малко количество наситени мазнини. Към първите се отнасят зехтинът, морската риба, ядките, авокадото. А към вторите – месото и млечните продукти.

Източници на полезни мазнини са:

• Авокадото;
• Лененото семе;
• Сьомгата;
• Сусамово масло – тахан;
• Халва;
• Бадеми;
• Масло от рапица;
• Орехите;
• Бразилският орех;
• Маслините и зехтинът;

И така признаците, при наличието на които можете да заподозрете, че не приемате достатъчно храни от храната са:

1. Сухота на кожата

Сухата и сърбяща кожа често е последствие от преустановяване на приема на мазни хранителни продукти. За естественото овлажняване на кожата са необходими мастни киселини.

Обърнете внимание на храните с полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6.

2. Лошо настроение и агресия

Мазнините в хранителния режим са необходими и за поддържането на стабилно психическо състояние. В частност, недостигът на полиненаситени мастни киселини предизвиква прекомерна импулсивност и агресивност.

Научните изследвания показват, че редовната употреба на храни, богати на омега-3 и 6 понижават риска от депресия. Затова включвайте в ежедневното си меню риба и ленено семе за добро настроение.

3. Лесно уморяване и проблеми с концентрацията

Ако ви е трудно да се събудите сутрин, то към 3 часа няма да ви останат сили за работа, това са вероятни признаци на недостиг на енергия. А мазнините са и важен източник на енергия за организма.

Полезните мазнини забавят усвояването на въглехидратите, което предотвратяване рязкото повишаване на кръвната захар. А пък недостатъкът на мазнини води до желанието да се употребяват повече бързи въглехидрати – бял хляб, захарни изделия, макарони, чувството за бодрост се заменя от умора и сънливост.

Недостигът на мазнини в хранителния режим води до нарушаване на всички психически функции – памет, мислене, реч. Затова не е изненадващо, че на човек, който е прекратил употребата на мазни хранителни продукти му е трудно да си събере мислите.

4. Постоянно усещане за студ или глад

Мазнините участват в регулирането на телесната температура. Подкожните мазнини помагат на организма да задържа топлината и предотвратяват рязкото понижаване на температурата.

Хората, които са преустановили употребата на храни, съдържащи мазнини, е възможно да не им достигат мазнини, макар че със съвременната западна диета това е много малко вероятно.

5. Проблеми със зрението

Редица научни изследвания показват, че полиненаситените мастни киселини – омега-3, помагат да защитят очите от макуларна дегенерация и от синдрома на сухото око.

Те поддържат функцията на дренажната система на очите, която осигурява оттичането на вътреочната течност.