Идеални отношения няма. Всички ние се развиваме, променяме се и влияем на близките си. Но има редица признаци и „симптоми“, игнорирането на които е недопустимо, ако разбира се желаете да съхраните семейството си.

Трудните ситуации, които могат да възникнат в семейството са, разбира се, повече от 5. А начините за разрешаването им – още повече.

Не си поставяйте за цел да намерите решение на всички проблеми веднага, ние ще се постараем да разберем какво принципно се смята за проблем, тъй като много двойки дотолкова са свикнали със ситуациите, за които ще стане дума по-долу, че ги възприемат като естествена част от семейния бит. Поне до момента, докато на един съпрузите търпението не бъде изчерпано окончателно.

1. Проблеми на детето

Най-явните признаци за това, че в семейството не всичко е наред, е проблемите на детето – често боледуване, страхове, тревожност, затруднено усвояване на учебния материал, поведенчески проблеми, нощно напикаване.

Детето е огледалото на проблемите на собствените си родители и затова всички тези симптоми могат да свидетелстват за напрежение в отношенията между съпрузите.

2. Неправилно поведение при конфликти между съпрузите

Семейният психотерапевт Джон Готтман изучавал проблемите на брака в продължение на 40 години. В своята книга той пише, че не конфликтът сам по себе си е причина за разпада на отношенията, а това как партньорите се държат по време на тях.

Първият индикатор за това е критиката, която предполага, че с партньора нещо не е както трябва и че той има непоправими недостатъци. Вторият е презрението – присмиването, обидните прозвища, сарказма, тоест всичко, което удря по самооценката на партньора.

Не по-малко деструктивно се отразява на отношенията играта на жертва или избягването на конфликт – на единия партньор му се струва, че другият постоянно го критикува и започва да се оправдава.

Тревожен „симптом“ е и премълчаването на проблемите – при конфликт мъжът и жената се опитват да сменят темата, да насочат вниманието си към екрана на компютъра или просто да излязат от стаята.

3. Проблеми с границите

Още един признак нарастващото неблагополучие – излишното включване на трети страни в отношенията и най-често това са родителите или близки приятели. За проблеми с границите може да се говори и в случай че мъжът и жената си позволяват да намесват детето в техния конфликт.

4. Тайните и темите табу

От гледна точка на системната семейна терапия, признаци на недобре функциониращо семейство са тайните, забранените теми. Тайна, от която и да е област – алкохолизъм на бащата, любовник на майката, самоубийство на брата или националността на бабата.

Тайните, които не трябва с никого да се споделят, ще разрушат семейството, защото нивото на тревога ще бъде твърде високо.
Аналогичният ефект има забрана за проявление на чувства, избягване на преки изказвания.

5. Съзависимост

Възниква, поради неправилното протичане на стадия на отделянето от родителите, който продължава 2-3 години. Хората, при които този период от развитието завършва успешно, в бъдеще могат да бъдат самостоятелни.

Те си знаят цената, затова тяхната самооценка не зависи от мнението на околните. Тези хора не се опитват да дават непоискани съвети, могат да казват „не“. Ако, поради някакви причини стадият не е преминал, ние говорим за съзависим тип поведение – на такива хора им е трудно да признаят проблема, тъй като на тях ги поддържа илюзията – „Ние сме голямо щастливо семейство.“