Не е достатъчно да се събудим енергично, необходимо е още да съумеем да не загубим този плам до края на деня. Тези елементарни и понятни методи не само ще ви помогнат да запазите работоспособността си, но и ще я повишат.

Имате ли усещането, че използвате не напълно вашия потенциал в работата? Възможно е причина да е липсата на фокусировка и на планиране. Независимо от това с какво се занимавате, винаги може да се намери начин да се разсейвате по-малко и повече да успявате.

Решението може да бъде много просто – необходим ви е план за действие и самодисциплина, за да го следвате. Открийте проблема и се отървете от него. Стъпка по стъпка.

1. Изключете неясните точки от списъка ви със задачи

Във вашия списък е необходимо само толкова задачи, колкото вие действително сте готови да изпълните и без да протакате. А ето например вариантът „Започване на нов проект“ не трябва да попада в списъка със задачите.

Това е твърде голяма и сложна задача. Заменете я с нещо от рода „Определяне на целите на новия проект за следващите 2 месеца“. Списъкът със задачите, трябва да се състои само от конкретни действия.

2. Отървете се от разсейващите фактори

Разбира се, не можете да прекарвате целия си работен ден без прекъсване с чат с колегите или в социалните мрежи. Най-добрият вариант е да отстраните всички разсейващи фактори.

Ако не сте способни да се откажете от тях, то тогава си установете времеви рамки.

Например, можете да четете новини в социалните мрежи 10 минути в началото на деня, да прекарате, например 30 минути, за по чаша кафе и в сплетни с колегите веднага, след като обядвате и загубите 15 минути в социалните мрежи преди края на работния ден.

3. Движете се

Нищо не кара нашият мозък да работи по-добре от физическата активност. Ако усещате, че ще ви е необходимо много време, за да се съсредоточите, не пийте кафе. Вместо това пробвайте да се раздвижите малко – направете няколко клякания или упражнения за гъвкавост.

10 минути физическа активност значително ще повишат работоспособността ви.

4. Слушайте музика

Прослушването на любимите песни е отличен начин за зареждане с енергия или пък малко да се успокоите. Изборът на песни зависи от вашите предпочитания. Някои хора предпочитат бързите ритми, за да остават бодри.

Някои си пускат спокойна музика, която им помага да се съсредоточат. Ако ви разсейват думите в песните, то тогава подходящи за вас за инструменталните композиции.

5. Използвайте времето за почивки през работното време правилно

Не трябва да работите 8 часа без прекъсване. В действителност е възможно, но продуктивността ви значително ще спадне. Поради тази причина ви е необходима голяма почивка и няколко малки паузи в рамките на деня.

Разбира се, задължително трябва да обядвате. Храненето на обяд трябва да бъде питателно, но не твърде тежко за стомаха. И не преяждайте, в противен случай вашият организъм ще разходва твърде много енергия за смилане на погълнатата храна и много скоро след храненето ще започнете да се чувствате уморени и сънливи.

След като обядвате не влизайте в социалните мрежи. Направете нещо полезно, като например почетете книга, поразходете се, гледайте откъс от образователен курс.