Придържането към тези препоръки спомага за подобряване на здравословното състояние и за запазване на привлекателността с отчитането на хормоналното преустройство на организма.

Днес, когато средната продължителност на живота расте с всяка година – включително благодарение на достиженията в медицината и повишаването на популярността на здравословния начин на живот – вече повечето от нас не се осмеляват да нарекат 6-тото десетилетие от живота на човека начало на старостта.

Между впрочем, Световната здравна организация дава следната възрастова класификация – 25-44 години – младост, 45-59 – средна възраст, 60-74 – напреднала възраст, 75-89 – старческа възраст, 90-100 и повече – дълголетие.

Както можем да видим 50-те години от живота на човека са само началото. А за прекараме този период в бодро, активно състояние и в привлекателен вид, специалистите по антиейдж – борба със стареенето, са съставили списък с научно обосновани и потвърдени от практиката съвети.

1. Натоварване на мускулите с цел съхраняване на костите и подмладяване на мозъка

Както е известно, поради хормонални изменения след 50-годишна възраст при жените костите стават по-порести и чупливи. За тяхното укрепване съществуват лекарствени препарати, но те имат противопоказания и странични ефекти.

Много по-безопасен, надежден и полезен способ е увеличаването на мускулната маса. Мускулната структура защитава, спомага за поддържането както на костите, така и на ставите – понижавайки натоварването върху тях, поясняват спортните лекари.

А последните научни изследвания показаха и още едно предимство – силовите упражнения, необходими за нарастването на мускулите, едновременно способстват за профилактика на стареенето на мозъка.

2. Бързо ходене – за сърцето, кръвоносните съдове и кожата

Още едно последствие от понижаването на синтеза на женските полови храни – сгъстяване на кръвта и повишаване образуването на липопротеини с ниска плътност – така нареченият „лош“ холестерол.

Поради повишаването на риска от сърдечно-съдови заболявания се влошава общото състояние – по-често се усеща слабост, умора. За справянето с тези проблеми спомага както правилното хранене, така и кардионатоварването, укрепващо кръвоносните съдове.

Важно!

За най-безопасен и полезен вид физически натоварвания за нашата сърдечно-съдова система кардиолозите определят ходенето с бързи темпове – колко бързо, колкото позволява дишането, за да не се получава усещането за задух.

Също така разходките задължително следва да бъдат редовни – желателно не по-малко от 30-40 минути ежедневно, най-добре вечер преди лягане. Ходейки вие повишавате тонуса на своите кръвоносни съдове, подмладявате и сърцето.

3. Ограничаване на калорийния прием и употребата на месо

С възрастта обмяната на веществата се забавя и по-лесно се качват килограми, а нормализирането на теглото се превръща в изключително трудна задача.

За да съхраните фигурата си и да се предпазите от множество проблеми със здравето, експертите геронтолози съветват да се внесат корекции в хранителния режим. Важно е не само ограничаването на калорийния прием, но и намаляване на консумацията на червено месо.

4. Наблягане на подмладяващите храни

Тези хранители продукти, които е желателно да се употребяват по-често са карфиол, брюкселско зеле, домати, морски дарове, грозде, боровинки, ленено масло, киноа. Също така е подходяща и триптофановата диета, тъй като от триптофана в организма се синтезира серотонин. Съдържа се в сирената, изварата, бадемите.

5. Закаляване

Ако за вас няма противопоказания – сериозни сърдечно-съдови проблеми, то изключително полезно за вас ще се окаже закаляването. За организма такива резки промени в температурата са по-полезни, отколкото тренирането на различни системи за естествената защита срещу стреса, която отслабва с напредването на възрастта.