Прието е да се смята, че страхът е признак на малодушие и недостатък на самообладание. И все пак се боим, това е нормално и дори полезно. Но ние ще ви разкажем как правилно да се отнасяте с тревогата.

Какво бихте направили – не е важно, за живота се отнася това или за работата – ако от нищо не се бяхте бояли? Този прост въпрос пробужда безкрайно количество фантазии, желания и съжаления.

Ако страхът да претърпите неуспех или да изглеждате пълен идиот поне веднъж ви е спирала от това, към което сърцето ви е насочвало, ще ви е необходим много важен съвет.

Не е нужно да се сражавате със страха. Просто го приемете и не позволявайте на преживяванията да ви забавят по пътя към мечтите.

Обикновено разглеждаме страха като неприятна емоция, стълкновенията с която се стараем с всички сили да избегнем. Страхът буквално парализира, затова инстинктите вольо или невольо се превключват в режим на оцеляване.

За съжаление, такова поведение може да повлече след себе постъпки, които нямат нищо общо с движението към нашите цели.

С други думи, ако позволим на страха да ни управлява, можем да забравим за успеха.

Това е особено опасно за предприемачите. Ръководенето на бизнес – това е доста плашещо и вълнуващо само по себе си – тук има и необходимост да се поемат финансови ангажименти, и общуване с различни клиенти или подчинени, и осъзнаването, че приеманите решения влияят не само на благосъстоянието, но и на живота на другите хора.

От друга страна, страхът е емоция, характерна за човек по природа. Веднъж и завинаги да се откъснем от него няма да се получи, да и това не е нужно.

Пред нас стои задачата да обуздаем страха преди неговата поява. Нашата цел е да разберем какво представлява, и да се научим да действаме, уповавайки се на силата волята и да не си заравяме главата в пясъка.

1. Приемете своя страх

Какво ще кажете, ако приемем страха за дар. Болката и напрежението ни помагат да изпълним живота си, защото без тях би бил скучен. Страхът указва направлението на успеха, и в крайна сметка ни помага да разберем кои сме всъщност.

Когато разглеждаме страха от тази гледна точка, предизвиква любопитство или дори благодарност.

2. Контролирайте инстинктите си

Сблъсквайки се с нещо плашещо, хората демонстрират един от следващите типове поведение – опитват се да се борят, бягат през глава или изпадат в ступор. Ако забелязвате нещо такова, имайте предвид, че ви ръководят инстинктите.

3. Възприемайте всяка ситуация като собствен избор

Предприемачите знаят, че всичко винаги така се преобръща както не сме и очаквали.

4. Отдавайте на работата всичко, което имате

Става дума не за спестяванията, които имате под възглавницата, а способността максимално да се потапяте в работата.

Това е като колко лесно се включвате във взаимодействие с колегите и активирате своите мисловни способности, за да се вгледате проблема с нестандартна гледна точка и намиране на творчески способ за нейното решение.

5. Положително се отнасяйте към възраженията и критиката

Ако направите нещо наистина иновационно, пригответе се привържениците на традиционното мислене да го възприемат за пълна глупост. Създавайки това, което преди не е съществувало, изправяте пред предизвикателство съществуващото положение.