Алуминият е един от най-разпространените метали в нашето ежедневие. Само се замислете за сутрешното си пътуване до работа. Качвате се в колата си, защитени от алуминиевите елементи в нея. Преди това отпивате от сутрешното си кафе, поставено в алуминиево джезве, отивате до бюрото си за да отворите алуминиевия корпус на своя лаптоп и да проверите пощата си. Но цялото това излагане на влиянието на алуминия крие и своите рискове. Алуминият е метал, известен като невротоксин, който с течение на времето се натрупва в човешкия организъм и допринася за болестта на Алцхаймер, както и други невродегенеративни състояния.

В последния брой на списание "Тhe Lancet", Крис Ексли разкрива скандални факти за алуминиевата епоха, както той я нарича. Той дава и няколко обяснения за това как алуминият води до Алцхаймер. Невротоксичният метал насърчава протеини, наречени амилоиди, да се придвижват към мозъка, което е ключът към болестта на Алцхаймер. Това натрупване на амилоиди може да блокира сигналите между нервните клетки или да доведе до промени, които разрушават мозъчните влакна.

Понеже алуминият е навсякъде в нашето ежедневие, е невъзможно да се избегне напълно, но тук ще ви представим няколко стъпки, с които значително можете да редуцирате допира си до невротоксичния метал, както и такива, които ще ви предпазят от деменция.

1. Следете нивата си на кръвна захар

За да я запазите под контрол, яжте по-малко въглехидрати и консумирайте повече здравословни мазнини като зехтин, ядки и семена. Ако ви се дояде месо, изберете говеждо, пуешко или риба, защото те влияят добре на сърцето и са богати на омега-3 мастни киселини,  съветва д-р Пърлмутер.

2. Правете кардио тренировки

Физическата активност допринася много и за мозъчната, твърди Дъглас Шери, директор на отдел "Когнитивна неврология" в Университета в Охайо. Той, както и Пърлмутер, съветват за минимум 20-минутно кардио всеки ден, без значение дали ще се разходиш в парка, ще отидеш да тренираш във фитнес залата или просто ще въртиш педалите на колелото, докато гледаш телевизия, защото по този начин драстично се намалява рискът от деменция.

3. Пазете главата си

Дори и най-леките травми, засягащи главата ви, крият своите рискове. Без значение дали ще нараните главата си в игра на футбол, докато карате колело или в автомобилна катастрофа, винаги внимавайте, защото дори най-лекото ожулване е в състояние да посее семето на деменцията. Дори тя да не се появи веднага, вече ще сте предразположени към това заболяване. Винаги носете каска при колоездене, каране на ролери или скейтборд, уточнява д-р Пърлмутер.

4. Силициева минерална вода

Силицият неутрализира алуминия и често се прилага в медицината при пациенти с остро натравяне, в резултат от прекомерно натрупване на алуминий в организма. Проучване от 2013 г. доказва, че приемането на минерална вода със съдържание на силиций пречиства организма от алуминия.

5. Понижи холестерола си

Ако имаш високи нива на холестерол, намаляването им може да намали риска от деменция. Според проучвания, в които хората са били наблюдавани в по-дълъг период от време, тези, които приемат медикаменти за сваляне на холестерола, също така и намаляват риска от деменция и болестта на Алцхаймер с около 70%, в сравнение с онези, които не предприемат мерки срещу високите си нива на холестерол, казва Шери.