Когато детето демонстрира нови маниери – например говори твърде на висок тон или упорито ходи на пръсти, подражавайки на балерините – отнесете се към това сериозно. Промените в поведението на рожбата ви се случват по различни причини, и далеч не всички от тях могат да се смятат за безобидни.

Вероятно повечето майки ще си кажат какво може да е опасно, че детето си дърпа ушите или си търка очите? То просто се забавлява, обикновено си казват те. Но ако нехарактерните за детето жестове се повтарят всеки ден, то тогава си струва да им се обърне внимание.

Постоянно търка челото и слепоочията си

Обикновено при такава ситуация на детето го боли глава. Причините за това може да са много – от прекомерни емоционални и/или интелектуални натоварвания, така нареченото главоболие от прекалено голямо напрежение, до проблеми с гръбначния стълб или нарушения на работата на вегетативна система.

Не са изключени и проблеми със зрението – миопия – късогледство, амблиопия – понижаване на остротата на зрението, астигматизъм – нарушаване на формата на очната ябълка или на ретината. Известни са случаи, когато главоболието при децата се предизвиква от хранителна алергия.

Както виждате списъкът е голям и разнообразен. Докато не бъде определен истинският виновник, е необходимо при такава ситуация детето да се извежда на чист въздух, или поне стаята му да се проветри, да му се даде да пие вода и да бъде нахранено с нещо леко.

Ако и това не помогне, му дайте обезболяващи, сложете го да подремне и извикайте педиатър. Зад безобидното главоболие могат да се крият сериозни заболявания като менингит например.

Бърка си ухото

Най-често това е отит. Заболяването обикновено възниква на фона на остра респираторна вирусна инфекция, когато поради отслабването на имунитета инфекцията се разпространява и към ушите.

Според статистиката 90% от малките деца до 3-годишна възраст поне по веднъж прекарват остро възпаление на средното ухо.
Всичко ли е наред с ушите, ще установи лекарят. При лека форма можете да се ограничите с компреси и капки.

В тежки случаи се налага прием на антибиотици и е възможно да се наложи приемането на детето в болница. Болното ухо не се препоръчва да бъде мокрено, не се препоръчва детето да плува, а при миене на главата, е препоръчител вода да не попада във външния слухов проход.

Имайте предвид, че неприятните усещания в ухото невинаги възникват, заради отита. Например често в ушите се отразява зъбна болка, която се усилва при притискане на болния зъб или при прием на студена или гореща храна. В този случай е необходима консултация не само с лекар УНГ, но и със зъболекар.

Суче си палеца

Зад този навик могат да се крият както психологически проблеми, така и чисто физиологични. В последния случай детето се опитва да докосне нещо в устата си, като това може да е болен зъб например или остатък от храна, заседнал между зъбите.

Говори на твърде висок тон

Обикновено това е нормално, тъй като детето не знае как да се държи сред хора, но ако случва постоянно, е много вероятно, то да има проблеми със слуха.

Търка си очите

Най-често това се дължи на спазъм на акомодацията, в резултат на която възниква нарушаване на функцията на очните мускули. Това състояние се нарича фалшиво късогледство.