Колкото и да е удивително, справянето с излишните килограми е възможно и без спазването на диета.

Когато хората се замислят как да се справят с наднорменото тегло обикновено тази задача се възприема като много трудна, изискваща продължителни усилия, лишения, пълна промяна на хранителния режим и съществено изменение на обичайния начин на живот.

Но съществуват няколко доста странни и неочаквани хитрости, които въпреки своята привидна простота, действително работят, което се потвърждава от резултатите от научните изследвания.

Ако успеете да направите тези уловки част от ежедневния си живот, няма и да забележите как ще започнете да приемате по-малко калории, ще се избавите от необходимостта от преяждане и в крайна сметка ще отслабнете.

1. Пийте вода преди хранене

Това е най-простият и евтин метод за избавяне от излишните килограми и неговата ефективност се потвърждава от новите данни, получени от учените.

2. Не забравяйте за супите, дори и за студените

Въпреки че това може да ви се стори странно, но супата, която сте изяли преди основното хранене действително понижава общият обем на приетите по време на това хранене калории. Този факт бил доказан от изследване, проведено още през 2007-ма година.

Тези участници, които започвали обядът си със супа, приемали 20% калории по-малко, в сравнение с тези, които се отказвали от употребата на супа.

Най-важното е, че понижаването на калоричността на храненето по никакъв начин не се отразявало на чувството за ситост на участниците. Според специалисти ефектът на супата не зависи от това дали супата е гореща или студена.

3. Да устоите на съблазните ще ви помогнат паметта и осъзнаването

Когато много силно се иска да хапнете нещо, се постарайте максимално колоритно и подобно да си спомните какво сте яли за последен път, съветват специалисти, препоръчват изследователи от университета на Бирмингам.

Те помолили първата група от участниците в проведеното от тях изследване да бъдат много осъзнати, да се фокусират върху такива неща като външен вид, аромат на храната, физически усещания при нейното сдъвкване и преглъщане.

Втората група четели вестник по време на хранене, а на третата не били дадени никакви инструкции. По-късно през деня на всички участници бил предоставен достъп до различни леки закуски, но преди това били помолени да си спомнят какво са консумирали по време на предното им хранене.

Участниците от първата група успели да направят това най-добре и в крайна сметка изяли много по-малко от леката закуска, в сравнение с останалите.

4. Бройте и си поставяйте граници

Винаги обръщайте внимание на това колко сте изяли и ограничавайте себе си с помощта на нещо като напомняния или стоп сигнали – например количеството кости от пилешките крилца, картончетата от парчетата пица, опашките на скаридите и така нататък.

Изследователи от Корнелския университет провели експеримент, по време на който част от участниците можели неограничено да ядат пилешки крила, като чиниите с костите не били вдигани от масата и така можели да видят колко са изяли.

В крайна сметка те изяли по-малко от доброволците от контролната група, чиито чинии с кости били вдигани от масата.

5. Винаги миришете храната преди да започнете да я ядете. И не желаете ароматните подправки

Неотдавнашно изследване показва, че колкото по-силен аромат има храната, толкова по-малко ние изяждаме.