Учени доказаха, че за активността и младостта всеки ден трябва да се изяждат по 2 супени лъжици растително масло. Но учените само са забравили да посочат от какво именно масло е необходимо да се изяждат по 2 лъжички.

В продължение на много години трапезните растителни масла в нашите магазини бяха представени само от един вид – от слънчогледово масло или по-познато ни като олио, просто защото друго не сме познавали.

С него приготвяхме храна, добавяхме го към салати и го използвахме за печене. Но сега, когато от разнообразието на растителни масла по рафтовете на супермаркетите може да ни се завърти главата, пред много домакини възниква проблема с избора на най-правилното растително масло.

Кое от цялото това многообразие е най-полезно? Какви свойства притежават едните и други видове масла и кое от тях е най-добре да се избере.

Нека заедно се опитаме да намерим отговори на тези въпроси.

1. Слънчогледово масло – познато ни като олио

Маслото от семената на слънчогледа притежава високи вкусови качества и превъзхожда други растителни масла по питателност и усвояемост.

Слънчогледовото масло е полезно със своите диетични качества, а също и със свойството си да регулира мастния баланс в организма, спомагайки за отстраняването на холестерола. Редовното и дозираната му употреба като храна спомага за очистването на кръвта.

Интересен факт – слънчогледово масло може да дава на детето още от 7-месечна възраст. Майките могат да добавят малко количество от маслото в зеленчуковото пюре на бебето.

2. Зехтин

Основната тайна на маслиновото масло е в неговия уникален състав. Това е истински склад на полезни компоненти, които се усвояват от човешкия организъм на 100%. Употребата на зехтин е полезна за кожата, косата, ноктите.

То подобрява дейността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб, способства за заздравяването на язвите на стомаха и на дванадесетопръстника. Зехтинът притежава жлъчегонно и леко разхлабващо действие. Това е рядко и ценно свойство, тъй като другите растителни масла нямат такъв ефект.

Интересен факт: ако желаете да се избавите от гастрита или язвите на стомаха за няколко месеца – изяждайте по една чаена лъжичка зехтин екстра върджин сутрин на гладно.

3. Ленено масло

Най-богатият източник на важната за сърцето алфа-линоленова киселина /АЛК/, отнасяща се към полиненаситените мастни киселини. Лененото масло е полезно за отслабване, при борба със запека, хемороидите и други заболявания на стомашно-чревния тракт. То снижава нивата на холестерола в организма и способства за нормализация на кръвното налягане.

4. Сусамово масло

В Индия, Пакистан, Средна Азия и Китай и средиземноморските страни маслото от растението сезам – другото название на сусама, хората са употребявали още преди 7000 години.

Влизащият в състава на сусамовото масло комплекс от омега-6 и омега-9 мастни киселини способства за подобряване на функцията на сърдечно-съдовата , половата, нервната и ендокринната система.

Този продукт способства за понижаване на нивата на кръвната захар и затова е незаменим за страдащите от захарен диабет. Също така сусамовото масло неутрализира негативното въздействие върху организма на широк спектър вредни вещества.

5. Царевично масло

Съдържа 2 пъти повече витамин Е от слънчогледовото масло и от зехтина. В неговия състав присъстват и производни на фосфора – фосфатиди, които са много полезни за мозъка, а също и никотинова киселина.

Интересен факт – употребата на царевично масло стимулира лактацията, затова е препоръчително за кърмачки.