Днес съществува достатъчно информация как да се предпазим от различните болести и как да открием навреме появата им. Има няколко начина, чрез които да изследвате тялото си и да се предпазите от усложнения. Необходими са ви няколко прости проверки на здравето всеки месец.

Проверете вашите гърди

От изключителна важност е дамите да проверяват редовно гърдите си за бучки и други аномалии. В действителност, лекарите препоръчват жените да посещават консултации, на които да им бъде обяснено от практикуващи медицински сестри, как да проверяват гърдите си правилно. Според проучванията над 90% от съвременните тумори на гърдата са открити чрез самостоятелни прегледи. След рак на белия дроб и рак на простатата, ракът на гърдата е най-често диагностицирания вид в световен мащаб. Всяка година жертви на болестта са хиляди жени. За да избегнете тази опасност трябва да се научите да провеждате самостоятелно изследване в областта на гърдите си и да го правите редовно.

Проверете тестисите си

Ако сте на възраст между 15 и 39 години, е време да започнете самостоятелен преглед на тестисите си. Рак на тестисите не е често срещано заболяване като рак на гърдата, простатата, белия дроб, черния дроб и дебелото черво, но също може да доведе до фатален край. Добрата новина е, че прогнозата е добра, когато болестта се открие в ранен етап. Мъжете трябва да се научат да проверяват тестисите си и да провеждат самостоятелно изследване най-малко веднъж месечно.

Проверете състоянието на кожата си

Кожата ви също се нуждае от редовни прегледи, особено през лятото, когато непрекъснато сте изложени на влиянието на слънчевите лъчи. Появата на ракови заболявания на кожата се дължат на прекомерното излагане на UV светлина. Това е едно от най-често срещаните заболявания в САЩ и засяга над един милион души всяка година. Самостоятелните прегледи обикновено включват проверка на тялото за бенки, петна или странни образувания по кожата, или наскоро настъпили промени в състоянието и. Прегледа не отнема повече от няколко минути.

Проверете вашите нокти

Въпреки че често се пренебрегват, ноктите могат да ви разкрият много за вашето здраве. Понякога промените в цвета, формата, плътността и растежа могат да сигнализират за заболяване в организма, включително и болест на сърцето, черния дроб, белите дробове и дори рак.

Например, тъмните линии по ноктите често са признак за поява на меланома (агресивен вид рак на кожата), а светлите нокти, предупреждават за заболяване на черния дроб, сърдечна недостатъчност или анемия. Започнете редовно да проверявате тялото си и в случай че забележите някакви промени, незабавно се консултирайте с лекар.

Следете теглото си

Вашето тегло или индекса на мазнини влияят на здравето ви. Ако сте затлъстели или имате наднормено тегло сте изложени на риск от високо кръвно налягане, инсулт, диабет тип 2, рак и много други болести. Имайте предвид, че измерването на теглото се различава от измерването на мазнините в тялото.

Това, което трябва да направите е да определите индекса на вашата телесна маса. Ако нивото му е под 18.5, имате поднормено тегло, а процентът надвишава 25 сте с наднормено тегло. И в двата случая може да подобрите състоянието си, като се обърнете към специалист, който ще ви изготви правилен хранителен режим и график за упражнения.